Обука за дејствување на хуманитарните организации во услови на вонредни ситуации

Обука за дејствување на хуманитарните организации во услови на вонредни ситуации

Од 24 до 26 ноември 2021 година во Пасторалниот центар Охрид се одржа обука за дејствување на хуманитарните организации во услови на вонредни ситуации со посебен акцент на пандемијата со Ковид-19, која беше наменета за персоналот, соработниците и волонтерите на Македонски Каритас.

Обуката беше спроведена од страна на Јована Лончаревиќ, од Каритас Србија, која ги запозна присутните со вонредните ситуации и со условите во кои се наоѓаат хуманитарните организации при вакви ситуации и како е сигурно и потребно да се делува.

Оваа обука исто така беше искористена и за размена на корисни пракси и искуства, кои што се стекнуваат преку различните проектни активности и за охрабрување во заедничкото залагање за помош на луѓето во потреба.

Обуката заврши со претставувањето на Синодалниот од и за придонесот на Македонски Каритас кој го дава и како тој може да се подобри, со тоа што секој од вработените поединечно и сите заедно ќе станат свесни за придонесот кој го даваат во надополнувањето на овој Синодален од.

к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот