Молитвата, милосрдието и постот можат да ја променат историјата

Молитвата, милосрдието и постот можат да ја променат историјата

Државниот секретар, кардинал Пиетро Паролин, ја предводеше светата Литургија на Велика среда во римската базилика Света Сабина. Првично требаше да ја служи папата Фрањо, но лекарите му препишаа мирување поради болки во коленото. Кардиналот ја прочита проповедта на Папата, во која се истакнува дека 2 март е и ден на пост и молитва за Украина.

Предводејќи ги обредите на Чиста среда, кардиналот Пиетро Паролин најпрвин ја предводеше богослужбата за Пепелница во црквата Свети Анселм, а потоа и покорничката процесија до базиликата Света Сабина на ридот Авентино во Рим, каде што служеше света Литургија во 17.00 часот, на почетокот од Великиот пост.

Господ нека подари мир кој луѓето не можат да го изградат

Кардиналот Паролин ја прочита проповедта подготвена од Светиот Отец за таа пригода, нагласувајќи дека молитвата, милосрдието и постот се „лекови“, не само за нас, туку за сите и дека можат да ја променат историјата. Тие се главните начини на кои Бог интервенира во нашите животи и во светот. На овој ден на молитва и пост за Украина, напиша Папата, Му се молиме на Бога за таков мир што мажите и жените не можат сами да го изградат. Нека Господ одговори на овие молитви, особено на понизните и настраданите на оние што бегаат од насилството, вели Светиот Отец и нека го врати мирот во нашите срца; вратете го мирот на нашите денови.

Во својата проповед Светиот Отец истакна дека Евангелието на Чиста среда вели дека треба да се воздржуваме од практикување на нашата побожност за да нè видат и фалат другите; наместо тоа, ние треба да го бараме Отецот кој е вечната, вистинската и последна награда, целта на нашите животи. Туѓата награда е минлива, упатена на себе, напомена Светиот Отец, бара восхит за себе, што е илузија која нѐ остава неисполнети.

Пепелта – сериозен знак

Осврнувајќи се во својата проповед за обредот на пепелење, Папата напиша дека тоа нè штити од грешката да ја ставиме наградата добиена од другите пред наградата добиена од Отецот. Пепелењето, рече папата Фрањо, е сериозен знак кој ни помага да ја цениме минливоста на нашата човечка состојба. Таа е како лек со горчлив вкус, додаде тој, кој е делотворен во лекувањето на болеста на изгледот, духовна болест која нѐ поробува и нѐ прави зависни другите да ни се восхитуваат. Исус нè предупредува дека дури и молитвата, милосрдието и постот можат да станат самореферентни, рече Папата и мора да се стремиме да го надминеме нашето често скриено самозадоволство и да го разоткриеме и препознаеме сопственото лицемерие.

Пепелта може да ја претставува „празнината“ зад нашите потраги по световни награди, напиша Папата и нè потсетува дека световноста е како прашина однесена од благ налет на ветерот. Добро би било, истакна во проповедта, Великиот пост да биде време за обнова, негување на внатрешниот живот и патување кон Велигден, кон непропадливото, кон наградата што треба да ја добиеме од Отецот. Великиот пост е пат на исцелување кој оди од ден на ден со обновен дух, а молитвата, милосрдието и постот се дел од тој процес – додава Светиот Отец.

Молитва, милосрдие и пост

Светиот Отец во својата проповед истакна и дека молитвата во сокровиштето на нашите одаи станува сокровиште за нашиот живот да процвета насекаде, бидејќи тоа е топол дијалог со доверба што ги утешува и проширува нашите срца. Нашиот поглед нека биде насочен кон Распнатиот Господ, напиша тој, за нашите срца да се отворат за трогателната нежност Божја и во неговите рани да ги положиме нашите и раните на нашиот свет.

Молитвата што се практикува треба да вроди со плод во милосрдие, продолжи тој, бидејќи милосрдието од Великиот пост, прочистено со таа пепел, нè враќа на она што е важно, на длабоката радост што можеме да ја најдеме во давањето. Давањето милостина, кое се практикува далеку од „рефлекторите“, може да ги исполни нашите срца со мир и надеж. На крајот, постот ни помага да ги цениме нештата по нивната вистинска вредност и може да вклучува сѐ друго освен храна, истакна Папата, предлагајќи да постиме од сѐ што може да создаде каква било зависност кај нас. Нека нашата молитва, милосрдие и пост растат и нека бидат лек за сите, менувајќи ја историјата на подобро, напиша Светиот Отец во проповедта што ја прочита државниот секретар кардинал Пиетро Паролин.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот