Кој не трпи со братот кој страда нека го преиспита сопственото човештво

Кој не трпи со братот кој страда нека го преиспита сопственото човештво

Кој не трпи со братот кој страда, макар и да припаѓа на друга вероисповед, јазик или култура, треба да го преиспита сопственото човештво – порача папата Фрањо на 11 јануари 2018 година во својата Твитер порака.

Потсетуваме дека Светиот Отец со своите пријатели на Твитер споделува кратки мисли за верата и христијанскиот живот, како и за прашања кои се важни за целокупното човештво. Така Папата со своите пријатели на Твитер размислува за нуклеарното разоружување и мирот; промовирање на дијалог и култура на средби, како и борба против културата на отфрлање; грижа за заедничкиот дом, како и за други бројни прашања. Додаваме на крајот дека Твитер профилот на Папата, кој е достапен на девет јазици, го следат повеќе од 44 милиони милиони луѓе.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот