Кардинал Арборелиус: „Дури и ако мажот и жената изберат различен пол, сепак останува каков што е“

Кардинал Арборелиус: „Дури и ако мажот и жената изберат различен пол, сепак останува каков што е“

Шведскиот кардинал Андерс Арборелиус го истакна традиционалното библиско учење за човекот. „Во основа, човекот секогаш останува човек, или машко или женско. Господ така не сакаше“, рече Арборелиус во интервју за католичкиот неделник „Die Tagespost“ во Вирцбург. „Дури и ако мажот и жената изберат различен пол, сепак останува како што е.

Во врска со тековните дискусии за сексуалноста и можните доктринарни промени, како оние за кои се дискутираше во реформскиот проект „Синодален пат“ на Католичката црква во Германија, кардиналот рече: „Важно е човекот да остане она што е од биолошка и теолошка перспектива“.

Арборелиус додаде дека е потребен подлабок дијалог меѓу Црквата, науката и здравството. Но, тешко е да се најдат места за размена. „Има идеологии кои многу ѝ отежнуваат на Црквата да влезе во разговор. Ова важи и за „некои кругови на универзитетите“.

Според надбискупот од Стокхолм најголемиот проблем денес е што не разговараме еден со друг, туку разговараме еден покрај друг. Но, тоа не е патот кој води кон напредок. Мораме да го надминеме трендот на поларизација.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот