Државниот секретар на Ватикан во посета на Сплит

Државниот секретар на Ватикан во посета на Сплит

Државниот секретар на Ватикан, кардинал Пиетро Паролин во вторник 15 септември 2020 година пристигна во Сплит.

Во придружба на кардиналот се неговиот личен секретар, монс. Винченцо Туртуро и монс. Мислав Хоџиќ од Државниот секретаријат. За време на неговата посета се сретна со хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ, а учествуваше и на вонредната седница на Хрватската бискупска конференција.

Повод за престојот на кардинал Паролин во Сплит е хиротонијата на монс. Анте Јозиќ, која е на 16 септември во црквата „Свето семејство“ во Солин.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот