Апостолатот на морето за 100 годишнината го промени името во Стела Марис

Апостолатот на морето за 100 годишнината го промени името во Стела Марис

Апостолатот на морето кој во 2020 година одбележува 100 години од постоењето го промени своето официјално име во „Стела Марис“, соопшти меѓународниот директор на организацијата д-р. Бруно Цицери, објави Catholic News Agency.

Апостолатот на морето е католичка добротворна организација која нуди помош на морепловците во целиот свет. Во писмото упатено во понеделникот на 28 септември до сите капелани и волонтери на таа организација, меѓународниот директор д-р Бруно Цицер образложува дека промената на името била неопходна затоа што организацијата во различни земји имала различни називи што доведувало до конфузија и недоразбирање.

„Од сега ‘Стела Марис’ ќе биде официјалното име под кое Апостолатот на Католичката црква за морепловците ќе биде познат“, објави директорот Цицери и ја соопшти и промената на официјалното лого на Апостолатот на морето. Потсети и на почетоците на организацијата која е основана во Глазгов во 1920 година вдахнато од Апостолатот за молитва – глобална организација започната во 1844 година во Франција. (…)

Организацијата има намера свечено да го прослави својот јубилеј со конгрес во Глазгов кој заради пандемијата од коронавирусот е одложен за следната година. Сепак на 4 октомври надбискупот Филип Тартаглија ќе ја предводи светата Литругија која сите поддржувачи ќе можат да ја следат на интернет страницата „Стела Марис на Велика Британија.“

ЦНА/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот