Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Наградата „Отец Жак Хамел“ станува меѓународна

Во своето шесто издание, новинарската награда „Отец Жак Хамел“ станува меѓународна, а конкурсот беше отворен за новинари од целиот свет до 7 декември 2023 година на полноќ.

Ватикан Вести

Папата го најави Светскиот ден на децата

На крајот од пладневното обраќање во петок 8 декември 2023 година, по молитвата Ангел Господов, папата Фрањо го најави Светскиот ден на децата, првото издание на иницијативата под покровителство на Дикастеријата за култура и образование, што ќе се одржи во Рим на 25 и 26 мај 2024: „Како Исус, сакаме во центар да ги ставиме децата.“

Ватикан Вести

Ангел Господов: Како Марија, прифатете ги големите Божји дарови со восхит и едноставност

Во своето пладневно обраќање на празникот Безгрешно зачнување на Пресвета Богородица, 8 декември 2023 година, папата Фрањо го истакна восхитот од Божјите дела и верноста во едноставните работи како два става кои ѝ овозможија на Марија да го зачува своето срце без грев.

Ватикан Вести

Папата Фрањо ги охрабри новите амбасадори да работат за мир во светот

Папата Фрањо во аудиенција ги прими новите амбасадори при Светиот Престол на Кувајт, Нов Зеланд, Малави, Гвинеја, Шведска и Чад и повторно истакна дека дипломатската работа, покрај обидот за спречување и решавање на конфликтите, треба да го зајакне и мирниот соживот и човечкиот развој на народите.

Ватикан Вести

Папата до движењето Фоколари: Бидете миротворци во свет растргнат од конфликти

Папата Фрањо ги прими членовите на Движењето Фоколари во аудиенција по повод 80-годишнината од основањето на движењето. Ги охрабри да застанат во одбрана на мирот, потсетувајќи на вдахновението на основачката Кјара Лубик за време на Втората светска војна: „На светот сè уште му требаат градителите на братство. Војната не завршува, сите губат, корист имаат само производителите на оружје“. Покрај тоа, ги предупреди дека неусогласеноста помеѓу она што сме и она што го правиме е најлош контрасведок.

Ватикан Вести

Папата моли за Украина, Израел и Палестина: Војната е секогаш пораз

По катехезата на Генералната аудиенција одржана во среда 6 декември 2023 година во салата Павле VI, папата Фрањо ја заврши аудиенцијата спомнувајќи ги оние кои страдаат поради конфликтите кои зафаќаат различни области во светот и повторно истакна дека единствено од војната добиваат производителите на оружје.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Посланието не е пасторален прирачник што треба да се применува, туку дело на Светиот Дух

На Генералната аудиенција, папата Фрањо го поздрави мноштвото луѓе во салата Павле VI, но не ја прочита катехезата; рече дека е многу подобар, но дека се изморува ако премногу зборува. Неговото размислување во среда 6 декември 2023 година го посвети на четвртиот столб на апостолската ревност, Светиот Дух, кој поттикнува креативност и едноставност во навестувањето на Евангелието.

Ватикан Вести

На празникот Безгрешно зачнување, Папата ќе положи златна роза пред иконата на Богородица Salus Populi Romani

На чинот на чествување на статуата на Безгрешната на Шпанскиот плоштад во Рим, кој Папата ќе го предводи на 8 декември во 16.00 часот, половина час, ќе претходи помала свеченост во базиликата Света Марија Велика, каде папата Фрањо ќе положи златна роза на иконата на Пресвета Богородица Salus Populi Romani (Спас на римскиот народ).

Ватикан Вести

Климата подиве; наместо пари за оружје формирајте Фонд против глад и сиромаштија

Државниот секретар, кардиналот Пјетро Паролин, го прочита говорот на папата Фрањо на конференцијата COP28, во која Папата бара од светските лидери да ги надминат поделбите за да продолжат да работат заедно против уништувањето на целото создание и да го запрат „делириумот на семоќноста“ и безграничната алчност. Освен тоа, го побива мислењето за високиот наталитет и сиромашните како одговорни за актуелната криза и изразува надеж: „2024 година да биде година на промени“.

Ватикан Вести

Папата го предводи состанокот на Кардиналскиот совет

На 4 декември 2023 година започна последната седница на Кардиналскиот совет во 2023 година. Папата Фрањо на средба со делегацијата на Меѓународната теолошка комисија на 30 ноември најави дека една од темите во центарот на разговорот со кардиналите ќе биде улогата на жената.