Tag "Ангел Господов"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Напуштете ја „комотноста“ на животот за да живеете целосно во Исус

„За да се реализира животот, потребно е да се прифати предизвикот и да се напушти комотноста, сигурноста, пороците, гревовите и себичните пресметки. На ова денес Исус нѐ поттикнува сите нас,

Ватикан Вести

Папата најави екуменско молитвено бдение и повторно поттикна на солидарност со Украина

По молитвата Ангел Господов, Папата ја спомена молитвената осмина за единство на христијаните, која ќе се одржува од 18 до 25 јануари, на тема: „Научи да правиш добро, барај правда“,

Ватикан Вести

Ангел Господов: Иван Крстител нè учи на слобода од приврзаност кон улоги и позиции

Во своето пладневно обраќање Папата истакна дека христијаните се повикани да се ослободат од приврзаностите кои можат да го попречуваат нашиот духовен раст и да му направат простор на Господ

Ватикан Вести

Папата моли за мајките од Украина и Русија кои ги загубија своите деца во војната

На крајот од неделната молитва Ангел Господов, папата Фрањо потсети на мајките од Украина и Русија кои ги загубија своите деца поради војната. Тој поттикна да бидеме во молитва со

Ватикан Вести

Ангел Господов: Божјата правда не е казна, туку милост што спасува

Да го делиме товарот еден со друг, да се гледаме со сочувство, да си помагаме, да не се делиме, туку да споделуваме со другите; така христијаните се повикани да ја

Ватикан Вести

Загриженост на Папата за ситуацијата во Кавказ и поттик да молиме за Перу и Украина

По молитвата Ангел Господов во недела 18 декември 2022 година, папата Фрањо изрази загриженост за хуманитарната ситуација во Нагорно-Карабах, каде што од 12 декември Азербејџанците го блокираа коридорот Лачин, единствената

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Бог може да ја претвори кризата во нов хоризонт

Во своето пладневно обраќање на четвртата и последна недела од Адвент, папата Фрањо се осврна на ликот на Јосиф кој знаел да се откаже од неговата пријатна сигурност, отворајќи се

Ватикан Вести

Папата ги благослови статуите на Детето Исус

По молитвата Ангел Господов, Папата се обрати до сите деца на светот, посебно до оние кои ги живеат „страшните и темни денови на војната“. Папата Фрањо потсети дека денеска е

Ватикан Вести

Папата е загрижен за Јужен Судан

Во поздравите по молитвата Ангел Господов, Папата ги спомена земјите кои ќе бидат негови домаќини на почетокот на февруари и ја изрази својата загриженост за насилството што пред сѐ ја

Ватикан Вести

Ангел Господов: Адвент е време одново да научиме кој е нашиот Господ

„Обратна“ перспектива: Евангелието за неделната Литургија ни го претставува Исуса во Кого е сета милост. Во своето неделно обраќање оваа недела, папата Фрањо зборуваше за збунетоста на Иван Крстител и