Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: Без наталитет нема иднина

Папата Фрањо и италјанскиот премиер Марио Драги на 14 мај 2021 година ја отворија работата на иницијативата „Општата состојба со наталитетот,“ кој го организира Форумот на семејни здруженија со цел

Ватикан Вести

Папата го напиша предговорот за книгата „Како сол и квасец“

„Како сол и квасец – Напомени за теологијата на посветениот живот на Црквата“ е насловот на книгата за која предговорот го напиша папата Фрањо. Книгата која на 14 мај излегува

Ватикан Вести

Светиот Престол започнува серија вебинари за храната

Во светло на претстојниот самит на Обединетите нации за прехранбените системи 2021 година, Државниот секретаријат на Светиот Престол, Постојаната мисија на Светиот Престол при ФАО, агенциите IFAD и PAM, Дикастеријата

Ватикан Вести

Папата во Ватикан го прими претседателот на Аргентина

За време на разговорите, високо беше оценета меѓусебната соработка, истакнувајќи го придонесот на Црквата во борбата против тековните предизвици во земјата поврзани со пандемијата и борбата против сиромаштијата.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Христијанскиот живот не е лесен, но Исус е секогаш со нас

По долго време повторно во присуство на поклоници, папата Фрањо ја искажа својата радоста на Генералната аудиенција поради личната средба со луѓето и нивните животни приказни. Во катехезата тој објасни

Ватикан Вести

Папата потести на атентатот врз свети Иван Павле II и молитвата Света Бројаница

После катехезата на Генералната аудиенција во среда 12 мај 2021 година, поздравувајќи ги полските верници, Светиот Отец потсети дека на 13 мај е празникот Богородица од Фатима. Да се ставиме

Ватикан Вести

Папата: Моделите на здравствените системи да бидат отворени за сите

Во видео порака до учесниците на меѓународната конференција одржана со наслов „Истражување на умот, телото и душата“ папата Фрањо ја нагласува важноста на интердисциплинарното истражување за подобро разбирање на нашата

Ватикан Вести

Папа Фрањо формира лаичка катехетска служба

„Antiquum ministerium“ е наслов на посебниот Папски документ (Motu proprio), објавен на 11 мај 2021 година, со кој папата Фрањо формира лаичка катехетска служба, дефинирајќи ја како итна потреба за

Ватикан Вести

Папата Фрањо го прими во аудиенција претседателот на Летонија

Во контекст на одбележувањето на стогодишнината од дипломатските односи, соговорниците ја истакнаа улогата на Црквата во поддршката на вистинскиот хуманизам, отворен за духовната димензија.

Ватикан Вести

Апел на Папата за Ерусалим и молитва за Колумбија и жртвите од атентатот во Кабул

По молитвата Царице небесна на 9 мај 2021 година, папата Фрањо изрази посебна загриженост за зголемените тензии во Ерусалим, град со мултирелигиозен и мултикултурен идентитет и ги гарантираше неговите молитви