Папата: Следете го свети Шарл де Фуко на патот на маленкоста, понизноста и солидарноста

Папата: Следете го свети Шарл де Фуко на патот на маленкоста, понизноста и солидарноста

Папата Фрањо се сретна со мажи и жени вдахновени од харизмата на свети Шарл де Фуко и го посочи фокусот на овој нов светец на Католичката црква на Христовата љубов кон сите луѓе.

Само три дена откако Шарл де Фуко беше прогласен за светец, папата Фрањо се сретна со делегација од бројни жени и мажи вдахновени од животот и харизмата на тој француски мисионер.

Обраќајќи се на Здружението на духовното семејство на Шарл де Фуко, Папата го нарече светителот пророк на нашето време, кој знаел да ја истакне суштината и универзалноста на верата. Како што рече Папата, свети Шарл де Фуко го сведе значењето на верата на два збора: Исус – Љубов.

Светецот ја открил оваа вистина со враќање во „скриениот живот“ на Исус во Назарет, откако живеел во родниот град на Исус неколку години. Ве охрабрувам, како брат Шарл, да продолжите да го замислувате Исус како оди меѓу луѓето, трпеливо извршува напорна работа и живее од ден на ден во семејството и градот, рече Папата.

Љубовта како суштина на верата

Папата Фрањо рече дека Господ секако сака да гледа како мажи и жени го наследуваат Свети Шарл на патот на маленоста, понизноста и солидарноста со сиромашните.

Тој додаде дека францускиот мисионер ја открил суштината на верата, пишувајќи дека „Бог и дава приоритет на љубовта, а потоа на жртвата вдахновена од љубовта и послушноста, која произлегува од љубовта“. Папата ја повика Црквата да се врати на суштината на верата, да не се губи во споредни работи и да ризикува да ја изгуби од вид чистата едноставност на Евангелието.

Универзалност на верата и апостолат на добрината

Свети Шарл де Фуко, додаде Папата, се фокусираше и на универзалноста на верата, живеејќи го христијанството како брат на сите, особено за време на неговите 15 години во пустината Сахара во Алжир. Тој немаше за цел да ги преобрати другите, туку само да живее во слободната љубов Божја, извршувајќи го „апостолатот на добрината“, рече тој. Новиот светител се обидел христијаните, муслиманите, Евреите и идолопоклониците да го сметаат за негов брат, отворајќи ја вратата од својата куќа за сите луѓе.

Папата Фрањо им се заблагодари на мажите и жените кои се вдахновени од свети Шарл де Фуко кои помогнаа да се шири неговата духовност и отвореност, особено во време како нашето каде што ризикуваме затворање, се оддалечуваме и ги губиме од вид нашите браќа и сестри.

Помош во личниот живот

Покрај подготвениот говор, Папата рече дека духовноста на Шарл де Фуко лично му помогнала додека студирал теологија. Тој ми помогна да ги надминам моите кризи и да најдам поедноставен, помалку пелагијански начин на христијанскиот живот што е поблиску до Господ, рече Светиот Отец.

Папата го заврши својот говор со тоа што ја повика групата да се фокусира на радоста на свети Шарл, затоа што радоста е најчистото сведоштво што можеме да му го понудиме на Исус на кое било место и во секое време.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот