Благовештение

Благовештение

Таинството на Благовештението е исклучително важно, бидејќи тоа е почеток на Новиот Завет, почеток на нашето спасение. Човештвото ја чекаше радосната вест на архангелот за воплотувањето на Божјиот Син многу векови наназад. Небото ја чекаше таа радосна вест, земјата чекаше, душите на праведниците чекаа во пеколот. На овој ден се исполни Божјото ветување дека ќе го испрати Спасителот, бидејќи на овој ден „Словото стана тело и се всели меѓу нас“ (Иван 1,14).

Во проповедта на Благовештението, која му се припишува на свети Иван Златоуст, читаме: „Гаврил беше испратен да го навести сеопштото спасение. Гаврил бил испратен да му го донесе на Адам ветувањето за враќање од ропството. Гаврил бил испратен кај Богородица да ја замени злобата на женскиот пол со чест. Гаврил беше испратен да подготви достојна свадбена соба за чистиот Младоженец. Гаврил бил испратен да го сврши созданието со Создателот. Гаврил беше испратен во дневната одаја на Царот на ангелите. Гаврил беше испратен кај Богородица свршена за Јосиф, но зачувана за Синот. Бестелесниот слуга беше испратен кај чистата Богородица. Тој, кој е ослободен од гревот, беше испратен кај откупените од расипаноста. Беше испратена светилка да покаже кон Сонцето на вистината. Утрото беше испратено, трчајќи пред светлината на денот. Гаврил беше испратен да покаже на Оној кој е во пазувите на Отецот и во прегратките на Мајката. Гаврил беше испратен да покаже на Оној што е на престолот и во пештерата.“

Учењето на Прологот на овој ден го кажува значењето на тајната на Благовештение: Денес несоздаденото се вклопува во неговото создание. Денес невидливото станува видливо. Денес недопирливото зачнува во утробата и станува доприливо. Денес Словото Божјо го прифаќа телото. Синот Божји станува Син на Богородица. Денес, Адам се радува што го прифаќа својот Творец во својата природа. Денес Ева ја згази главата на змијата, нејзиниот жесток искушувач, а целиот свет извикува од радост, велејќи: „Радувајте се со мене, зашто денес најдовме неискажлива радост и избавување од сите гревови“.

Со моментот на навестувањето на Ангелот, Синот Божји ги започнува првите минути од Божјиот земен живот во девствената утроба на Пресвета Богородица. Во позадината на овој празник, јасно се истакнуваат нејзините привилегии на богомајчинството и девственоста.

к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот