Tag "Синода за Амазонија"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Синода за Амазонија: Претставен нацрт Завршниот документ

Во присутност на папата Фрањо во понеделник, 21 октомври 2019 година, одржана е 14. Генерална седница на Синодата за Амазонија, на која пред 184 синодални оци е претставен нацрт Завршниот

Ватикан Вести

Папата се сретна со група домородци

На 17 октомври 2019 година, попладне папата Фрањо се сретна со 40 домородци кои учествуваат на Синодата за Панамазонското подрачје и на други иницијативи кои овие денови се одржуваат во

Ватикан Вести

Брифинг за Синодата: Силата на простување во Амазонија

Способноста за простување им помогна на амазонските народи да се решат некои проблеми и да се надминат многу судири. Бевме сведоци на тие промени – рече на брифингот за новинари

Ватикан Вести

Брифинг за Синодата: Потребно е формирање на амазонски семинарии

Шестиот брифинг за печат за Синодата посветен на Амазонија ја истакна желбата да се основа амазонска семинарија, а се зборуваше за воведување на „гревови на животната средина“ и за целосна

Ватикан Вести

Папата на почетокот на синодата: Треба да ги сфатиме и да им служиме домородните народи

По процесијата од ватиканската базилика до синодската сала во придружба на учесниците на синодата вклучувајќи ги и преставниците на домородните народи, папата Фрањо ја отвори Синодата за Панамазонското подрачје.