Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: „Да се понизиш сам себе“

Често на Исус сме му кажале „замини“, не препознавајќи го во неуспесите. Но, „победата на Божјата љубов“ кон човекот се гледа во привидниот „неуспех“ на Исусовиот крст

Ватикан

Прегратка на Папата за тешко болните деца

 Папата Фрањо, во петокот, на 29 мај, во попладневните часови во капелата света Марта се сретна со двадесетмина тешко болни деца, на возраст од 2 – 14 години.

Ватикан

Дали ги искористуваме Божјите работи за сопствена продобивка

Вистинската вера отворена за другите и за прошката прави чуда. Бог ни помага да не паднеме во егоистична и шпекулантска религиозност

Ватикан

Каков христијанин си?

Постојат христијани кои луѓето ги одделуваат од Исус бидејќи мислат само на сопствениот однос со Бог или се световни или пак се ригористи. Од друга страна постојат вистински христијани

Ватикан

Бракот е сојуз на љубовта меѓу мажот и жената

Сојузот на љубовта помеѓу мажот и жената е брак, а тој не се склопува на брзина – истакна Светиот Отец во катехезата на Генералната аудиенција на 27 мај на плоштадот Свети Петар, зборувајќи за вредноста на свршувачката.

Ватикан

Богаството, суетата и горделивоста нè одделуваат од Исус

Грдо е да видиш христијанин кој сака да го наследува Исус и монденството – предупреди папата Фрањо во текот на светата Литургија на 26 мај во домот Света Марта.

Ватикан

Папата: Богатството треба да служи за општо добро

Богатството треба да служи за општо добро. Ако во изобилство себично се живее, тогаш таквиот живот е тажен и безнадежен; богатството е извор на секакви расипаности,

Ватикан

Црквата се раѓа како универзална, една и католичка

Излевањето на Светиот Дух во срцата на учениците на Педесетница означува почеток на нов период на сведоштво и братство. Тој нов период доаѓа одозгора, од Бог

Ватикан

Папата: Светиот Дух воведува во вистината, обновува и дава плодови

Светиот Дух делува така што воведува во вистината, ја обновува земјата и дава плодови – истакна папата Фрањо во хомилијата, славејќи Литургија за Педесетница на 24 мај во базиликата Свети Петар.

Ватикан

Папата: Не жртвувајте ги младите за идолот „богот-пари“

Папата Фрањо ги прими сабота 23 мај во аудиенција членовите на здружението на италјанските христијански работници по повод 70 годишнината од основањето.