Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан

Да се избереме милосрдието – тоа Му е најдраго на Бог

На Генералната аудиенција на 9 декември Светиот Отец објасни заради што Јубилеј на милосрдието; зошто тој е толку важен за Црквата како заедница на верници, но и за секој верник.

Ватикан

Започна Јубилејот на милосрдието

Папата Фрањо на 8 декември славеше света Литургија на плоштадот Свети Петар при што ја отвори Светата врата на ватиканската базилика и со тоа во целата Црква започна Јубилејот на милосрдието.

Ватикан

Црквата е земјата на која звањето рти, расте и раѓа плодови

Црквата ги поддржува звањата, а по конечното животно предавање, нашето патување во црквата не завршува, туку продолжува со подготвеноста да се служи и трајна формација – напиша папата Фрањо во пораката за Светскиот ден на молитвата за звање.

Ватикан

Почесниот папа Бенедикт XVI ќе присуствува на отворањето на Светите врати

Почесниот папа Бенедикт XVI го прифати повикот на папа Фрањо да присуствува на отворањето на Светите врати на Ватиканската базилика. Поради тоа,

Ватикан

Да се преобратиме од идејата дека не ни треба преобраќање

По молитвата Ангел Господов Светиот Отец рече дека многу внимателно ја следи работата на конференцијата за клима во Париз и повика на молитва за нејзин успех.

Ватикан

Папата: Доверете се на Бог, бидејќи е милосрден

По светата Литургија во катедралата во Банги, Светиот Отец го отвори молитевното бдение за млади посветено на милосрдието. На почетокот едно момче зборуваше за тоа како младите во Централноафриканската Република сакаат заедно да градат иднина на мир и благостостојба.

Ватикан

Папата: Бог не сака да се сокриваат гревовите

Свештеничката и монашката верност се покажува во барањето прошка за направените гревови, а тоа значи во несокривањето на сопствените гревови

Ватикан

Папата го посети домот за сиромашни и болни во Уганда

Папата Фрањо на 28 ноември во Уганда го посети „Домот на милосрдието“  во кој што чесните сестри од монашката заедница Добриот Самарјанин се грижат за болни, сиромашни и луѓе со посебни потреби.

Ватикан

Папата до катехистите: Бидете учители, но пред сè сведоци

Вашата порака толку повеќе ќе се вкорени колку што вие ќе бидете не само учители, туку и сведоци. Кога задачите изгледаат премногу тешки, средствата премногу малку,

Ватикан

Световните задоволства не даваат долготраен мир

Световните задоволства и овоземската моќ не даваат долготраен мир и среќа, туку верноста на Бог, чесноста и непорочен живот – рече Светиот Отец