Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата : Бог ја објавува својата љубов преку неговата нежност

Папата Фрањо во петок 8 јуни 2018 година служеше света Литургија во домот Света марта во Ватикан и истакна дека Бог својата љубов ја искажува преку неговата нежност

Ватикан Вести

Папата Фрањо упати порака до патријархот Вартоломеј

Папата Фрањо по повод меѓународниот симпозиум на тема „Кон зелената Африка. Зачувување на планетата и заштита на неговиот народ“ кој овие денови се одржува во Атина, на екуменскиот патријарх Вартоломеј му упати порака.

Ватикан Вести

Папата: Да се сеќаваме на средбата со Исус

На 7 јуни 2018 година, во домот Света Марта, папата Фрањо ја предводеше светата Литургија, а во пригодната проповед ја истакна важноста на сеќавањето во христијанскиот живот: спомнување на средбата со Исус Христос, да ги паметиме оние кои ни ја предале верата и законот на љубовта.

Ватикан Вести

Папата Фрањо жали за жртвите од ерупцијата на вулканот „Фуего“

Во телеграмата која ја потпиша Папскиот државен секретар кардиналот Пиетро Паролин, на сите кои ги погоди таа природна катастрофа, папата Фрањо моли за даровите на солидарност, духовен мир и христијанската надеж.

Ватикан Вести

Папата: Да престанеме со озборување

На Генералната аудиенција која се одржа на 6 јуни 2018 година, Светиот Отец продолжи со серијата катехези за светата Тајна Миропомазание, предупредувајќи дека озборувањето го уништува Божјото дело, поттикнувајќи да се престане со озборување.

Ватикан Вести

Молитвена накана на папата Фрањо за месец јуни

Во видео пораката со молитвената накана за месец јуни, Папата ги пoвикува верниците да се молат социјалните мрежи да не ја обезвреднат нашата личност, туку да поддржат солидарност и почит кон другиот во неговата различност.

Ватикан Вести

Папата Фрањо го прими во аудиенција полскиот премиер

Светиот Отец со полскиот премиер разговараше за повеќе теми како што се семејната политика, заштитата на создаденото и прифаќањето на бегалците

Ватикан Вести

Папата: Исус сака да ги сруши ѕидовите на рамнодушноста

На 3 јуни папата Фрањо ја предводеше светата Литургија за празникот на Телото и Крвта Христови во Остија близу до Рим. На крајот од светата Литургија се одржа процесија со Евхаристијата која ја предводеше папата Фрањо.

Ватикан Вести

Папата повика на молитва за Никарагва

Папата Фрањо по молитвата Ангел Господов повика на мир во Никарагва.

Ватикан Вести

Евхаристијата нѐ чисти од нашите себични ставови

Папата Фрањо во пладневниот наговор кој го одржа пред молитвата Ангел Господов на 3 јуни 2018 година, напомена дека Исусовото живо присуство во Евхаристијата е како врата отворена помеѓу храмот и улицата, помеѓу верата и историјата, помеѓу градот Божји и човечкиот град.