Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан

Папата го посети диспанзерот Света Марта

Во семејна атмосфера помина утринската средба на папата Фрањо со одговорните, волонтерите и штитениците и нивните семејства во диспанзерот Света Марта. Папата ги посети просториите на диспанзерот кој се наоѓа

Ватикан

Мрзоволните христијани тешко се отвораат на Светиот Дух

Христијаните кои се „алергични“ на проповедниците секогаш имаат што да критикуваат, но станува збор всушност за страв да му се отвори врата на Светиот Дух и стануваат мрзоволни – рече

Ватикан

Папата ги прими акредитивните писма на новите амбасадори при Светата Столица

Трговијата со човечки битија е „голема срамота и злосторство против човештвото“: никогаш не би смеело човечката личност да се продава или купува – рече Светиот Отец на групата нерезиденцијални амбасадори

Ватикан

Порака на папата за Светскиот ден на мирот: Братството – темел и пат за мирот

Без братство не е возможно да се гради праведно општество и траен мир, истакнува папата Фрањо во својата прва порака за Светскиот ден на мирот, која е објавена на 12

Ватикан

Божјиот глас се слуша во тишина

Добро ќе ни дојде, подготвувајќи се за Божиќ, малку да замолчиме за да можеме да го слушаме Бог, кој ни говори нежно како еден татко и мајка – тоа е

Ватикан

Папскиот советник: Обновата на Црквата не е некој проект, туку дело на Светиот Дух

Кардиналот Оскар Родригез Марадијага, изјави дека за папата Фрањо обновата на Католичката Црква и нејзината стrуктура „не е некој проект, туку делување на Светиот Дух“ кое бара време. Кардиналот Марадиjага

Ватикан

Генерална аудиенција на Папата: Не треба да се плашиме од Страшниот суд

Драги браќа и сестри, добар ден! Денес сакам да ја започнам последната низата катехези за нашето исповедување на верата. Ќе зборувам за тврдењето „верувам во живот вечен“,

Ватикан

Угледниот Тајмс го прогласи папата Фрањо за лице на годината

Светиот Отец папата Фрањо е третиот Папа кој угледното списание Тајмс го прогласува за „лице на годината“ – објави на 11 декември портпаролот на Светата Столица, патер Ломбарди.

Ватикан

Проповед на папата Фрањо: Бог кога приближува, секогаш отвора врата!

Кога ни се приближува Исус секогаш ни отвара врата и ни дава надеж – истакна папата Фрањо во проповедта на светата Литургија на 10 декември во капелата на домот Света

Ватикан

Папата Фрањо: Гладот е соблаза на овој свет

Папата Фрањо даде „полна поддршка“ на Кампањата против гладот во светот, која Каритас на 10 декември Интернационалис во Рим ја претстави по повод Светскиот ден на човековите права на тема