Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата до капуцините: Бидете луѓе на помирување

Примајќи ги во аудиенција учесниците на 85. Генерален капитул на Редот на малите браќа капуцини, папата Фрањо ги поттикна и понатаму да бидат луѓе на помирувањето и молитвата. На капитулот

Ватикан Вести

Љубовта е смислата на животот

Примајќи ги во аудиенција учесниците на конференцијата на тема „Теологијата на нежноста кај папата Фрањо,“ која се одржува во Асизи од 14 до 16 септември 2018 година, Папата истакна дека

Ватикан Вести

Папата: Секој ден се молам светот да ги избрише солзите на сириските и ирачките деца

Постои опасноста за исчезнување на христијаните во тие земји од кои светлината на Евангелието се раширила во светот.

Ватикан Вести

Папата: Крстот нѐ учи да не се плашиме од поразот

На денешниот празник Воздвижение на чесниот Крст, Папата во проповедта на светата Литургија зборуваше за размислувањето за крстот кој за нас христијаните значи размислување за знакот на поразот, но и

Ватикан Вести

Папата ќе се сретне со претседателите на сите Епископски конференции

На крајот од работната сесија на Кардиналскиот совет (C9) Канцеларијата за печат на Светиот Престол најави состанок на папата Фрањо со претседателите на Епископските конференции од целиот свет Папата Фрањо

Ватикан Вести

Папата: Да се биде милосрден е христијански стил

Не е лесно да се биде христијанин, но тоа на човекот го прави среќен.

Ватикан Вести

Папата ги поттикна новите епископи на светост

Новите епископи Папата ги советуваше да одат напред радосни, мирни, утешени, а не ражалостени, вознемирени и неутешени, чувајќи го срцето како јагне кое иако е опкружено со волци, знае дека

Ватикан Вести

Папата: Најлошо ропство е ропството на сопственото его

Исус кој го раскинува внатрешното ропство на гревот за човекот да го направи способен за љубов.

Ватикан Вести

Папата Фрањо сака да ја посети Јапонија

Папата Фрањо објави дека има желба наскоро да ја посети Јапонија. Тоа го рече поздравувајќи ги членовите на јапонското здружение „Tensho Kenoh Shisetsu Kenshoukai“ кои ги прими на 12 септември

Ватикан Вести

Советот на кардинали изрази солидарност со папата Фрањо

На 10 септември 2018 година во Ватикан започна работната сесија на Кардиналскиот совет (C9) на која членовите на Советот изразија солидарност со папата Фрањо во врска со неодамнешните случувања.