Вера

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Поранешниот Скопскиот бискуп Чекада е праведник меѓу народите

Монсињор Смиљан Чекада, Скопски бискуп (1940-1967) Јад Вашем го прогласи во 2010 година за праведник меѓу народите.

Вера Семејство

Amoris Laetitia: Љубовта во бракот

Папата Фрањо, на петгодишнината од објавувањето на Апостослкиот поттик за љубовта во семејството, ја прогласи Годината на „Семејството Amoris Laetitia“ која трае до 10. Светска средба на семејствата во Рим

Вера Проповеди

Недела на блудниот син

Размислување според неделното Евангелие од Лука 15,11-32, наменето за Неделата на блудниот син

Вера Духовност

Сретение Господово

Празникот Сретение, кој се празнува на 2 февруари (15 февуари според јулијанскиот календар)

Вера Проповеди

Недела на Митарот и Фарисејот

Размислување според неделното Евангелие од Лука 18,10-14, наменето за Неделата на Митарот и Фарисејот

Вера Сведоштва

Свети Три Светители

Заедничкиот празник на трите свети архиереи е воспоставен околу 1100 година, за време на царот Алексеј I Комнен,

Вера Сведоштва

Свети Григориј Богослов

Денес Црквата го празнува свети Григориј Назијански, славен теолог, говорник и бранител

Вера Сведоштва

Свети Атанасиј Велики

Денес Црквата го празнува свети Атанасиј Велики, еден од најголемите бранители на христијанската вера.

Вера Сведоштва

Свети Антониј Велики

Денес Црквата го празнува свети Антониј Велики, монах, кој уште во својата рана младост се посветил

Вера Проповеди

Исусе, Сине Давидов, помилуј ме!

Размислување за Евангелието според Лука 18, 35-43 наменето за Триесет и првата недела по Духовден