Вера

Врати се на почетна
Вера Духовност

Велика сабота – молк на Бога, молк на човекот

Може да изгледа парадоксално да се зборува за Велика Сабота, бидејќи за христијаните

Вера Духовност

Велики Петок

Велики Петок е тежок ден, а исто така и ден на благодат. Тежок затоа што денес го гледаме Исус на крстот; на благодат затоа што денес го гледаме Исус на

Вера Духовност

Велики Петок

Цркваа денес ја слави Страста Господова во сигурност дека Христовиот крст не е победа на темнината, туку смрт на смртта. Оваа визија на верата е силно нагласена во Ивановото евангелие,

Вести Македонија Проповеди

Во Скопската катедрала бискупот Стојанов служеше Воскресна света Литургија

По повод празникот Воксресение Христово, Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски епарх монс. Киро Стојанов, во сабота вечер, 16 април 2022 година служеше воскресна света Литургија во Катедралната црква „Пресвето

Вера Духовност Проповеди

Од Богородица можеме да молиме за сите наши потреби

Ангелот ѝ навестува на Марија дека таа ќе биде Мајка на Спасителот, при што таа одговорила: „Еве, слугинка сума Господова, нека ми биде според зборовите твои!“ Бог, од својата добрина,

Вера Сведоштва

Седумнаесет години од смртта на саканиот папа Иван Павле II

Пред 17 години, во 21.37 часот, светло се изгасна во работната соба на папата Иван Павле II. Тоа беше знак дека Карол Војтила се пресели во небесна татковина. Тие денови

Вера Сведоштва

Свети 40 маченици во Севастија

Според римската Мартирологија, во близина на Севастија, во античка Ерменија,

Вера Проповеди

Прва недела од Великиот пост

Размислување според неделното Евангелие од Иван 1,43-51, наменето за Првата недела од Великиот постот

Вера Проповеди

Сиропусна недела

Размислување според неделното Евангелие од Матеј 6,14-21, наменето за Сиропусна недела