Posts From Avtor

Врати се на почетна
Вести Свет

Алепо: Без милосрдие нема пост

На 15 март 2019 година се навршуваат девет години од започнувањето на војната Сирија. За состојбата во земјата за Радио Ватикан зборуваше фра Ибрахим Алсабаг, управител на парохијата во Алепо,

Ватикан Вести

Бројот на католици во светот е во пораст

Вкупниот број на католици во светот, во однос на 2016 година е пораснат за 1,1%, а раст е забележан на сите континенти.

Вести Свет

Франција: Скоро 50 вандалски напади на цркви за еден месец

Минатиот месец во Франција се забележани скоро педесет дела на вандализам на верски објекти, објави Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians, меѓународно здружение кое се занимава со борба против

Uncategorized

Скопската катедрала доби нов табернакул

Во недела 10 март 2019 година во катедралата „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје, Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски епарх монс. Киро Стојанов по завршувањето на светата Миса го благослови

Вести Свет

Меѓународен евхаристиски конгрес во Будимпешта

52. Папскиот одбор Меѓународниот евхаристински конгрес го подготвува 52 меѓународен евхаристински конгрес кој ќе се одржи во Будимпешта од 13 до 20 септември 2020 година.

Ватикан Вести

Видео по повод шестата годишнина од понтификатот на папата Фрањо

По повод шестата годишнина од понтификатот на папата Фрањо која се одбележува на 13 март Ватикан њуз објави видео во кој се прикажани истакнати моменти од последните дванаесет месеци од

Ватикан Вести

Шест години понтификат на папата Фрањо

Смиреност, внимателност кон секоја личност, слушање и синодалност се само некои од клучните карактеристики од понтификатот на папата Фрањо, кои директорот на Канцеларијата за печат при Светиот Престол Алесандро Џизоти

Вести Македонија

Помош од Задарска надбискупија за Центарот Мајка Тереза – Гевгелија

Акцијата во Великиот пост во Задарската надбискупија која традиционално се одржува секоја година за време на постот оваа година е наменета за помош на „Центарот Мајка Тереза“ во Гевгелија.

Вести Свет

Во Владивосток ќе биде поставена статуа на Исус

Во Владивосток ќе биде поставена статуа на Исус – 30 метри повисока повисока од таа во Бразил. Исто така архитектите испланирале на соседниот рид да изградат капела.

Ватикан Вести

Папата упати телеграма со сочуство по повод авионската несреќа

Папата Фрањо упати телеграма со сочувство по повод трагедијата во која на 10 март 2019 година недалеку од Адис Абеба во авионска несреќа загинаа 157 патници и членови на екипажот.