Распоред за чествувањето на „Марија од Назарет – 2017“

Распоред за чествувањето на „Марија од Назарет – 2017“

Во Радово од 05 до 07 октомври 2017 – Тродневница во чест на Марија од Назарет

 Тродневницата во чест на Марија од Назарет е во прв ред лична молитва за сопствените потреби и лични прозби до Бог преку Марија. Особената накана оваа година на заедничкото молење ќе бидe: „Марија од Назарет покровителка на правата и обврските“.

Распоред на чествувањето  Марија од Назарет по 20. пат

 

Четврток 18 часот: Света Бројаница

Поставување на статуата Марија од Назарет пред иконостасот во црквата и света Литургија

Наговор – Отец Зоран

————

Петок 12 часот: Света Бројаница

18 часот: Света Литургија и Молебен до ПДМ

Наговор – Отец Илија Стојанов

Молитви – Отец Трајче Ташев, вклучувајќи ги младите, средношколците и децата од основно училиште.

——————

Сабота 17 часот: Процесија од црквата кон капелата на Марија од Назарет

 • Литанија до Пресвета Богородица
 • Песна
 • Бројаница (радосните таинства)

На капелата – Неговото Високо Преосвештенство монс. д-р Киро Стојанов ќе подели благослов на учесниците во процесијата со иконата на Марија од Назарет

—————

Кон капелата на Мајка Тереза

 • Литанија до Пресвето Срце Исусово
 • Песна
 • Бројаница (радосните таинства) (молат родителите на децата кои учат во Радово).

Неговото Високо Преосвештенство монс. д-р Киро Стојанов ќе подели благослов на учесниците во процесијата со иконата на света Мајка Тереза

—————-

Кон црквата

 • Бројаница (славните таинства) (молат родителите на децата кои учат во Радово). Меѓу десетките песна
 • Литанија кон свети Јосиф
 • Песна
 • Пред новиот крст на сред село – Десетка за душите во чистилиштето
 • Благослов на бројаничката со која се моли преку годината пред влезот во црквата
 • Процесијата и Светата Литургија ја предводи Монс.д-р Киро Стојанов
 • Наговор Отец м-р Ванчо Назов

—————-

Недела 08 октомври 2017 – Празник ‘Марија од Назарет’

 • Бројаница 10 часот, по завршувањето на бројаницата – Процесија околу црквата се

моли Литанија до Пресвета Богородица на влезот благослов на образите од сите

дваесет таинства на светата Бројаница

 • Светата Литургија ја предводи и проповеда Н.В.П д-р Киро Стојанов
 • по завршувањето Светата Литургија заедничко Агапе со специјалитетите кои ќе ги донесат верниците

к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот