Порака на Папата по повод Светскиот ден на водата 2021 година

Порака на Папата по повод Светскиот ден на водата 2021 година

На денешниот Светски ден на водата папата Фрањо преку својот државен секретар испрати порака до раководството на ФАО и УНЕСКО. Пораката ја нагласува вредноста на ова неопходно добро и укажува на итна потреба за промена на начинот на живот со цел да се зачува и глобалната соработка за да се овозможи нејзина правична дистрибуција во квалитет и квантитет во светот. Папата повика да се преземат активности без двоумење за да се спречи излевање и загадување на водата за пиење.

По повод Светскиот ден на водата 2021 година, државниот секретар кардиналот Пиетро Паролин испрати видео порака во име на Папата до генералниот директор на Организацијата на ООН за храна и земјоделство (ФАО) Ку Донгју, директор на Организацијата на ООН за образование, наука и култура Одри Азула и учесниците на состанокот одржан по повод Светскиот ден на водата 2021 година, кој се слави во понеделник, 22 март, на тема „Да се препознае вредноста на водата“.

Тоа добро не беше чувано и не му беше дадено заслуженото внимание. Нејзиното растурање, занемарување или загадување е грешка што се повторува и денес, предупредува Папата преку својот државен секретар. Пристапот до вода за пиење и здрава вода е основно и универзално човеково право, бидејќи тоа е од суштинско значење за опстанокот на човекот и како такво е услов за остварување на другите човекови права. Овој наш свет има голем социјален долг кон сиромашните кои немаат пристап до вода за пиење, затоа што им е забрането правото да живеат во согласност со нивното неотуѓиво достоинство, цитира кардинал Паролин во видео пораката од енцикликата на Папата „Лаудато си“.

Кон ова денес се додаваат – посочува кардинал Паролин во пораката – „штетните ефекти од климатските промени, од поплави до суши, исчезнувања и осиромашување на подземните води“, односно сите оние појави што го загрозуваат квалитетот на водата и спречуваат мирен и плоден живот. Ширењето на културата на одбивање и глобализацијата на рамнодушноста, што го прави човекот да се чувствува овластен да ја пљачкосува и исцрпува создадените добра, исто така придонесува за оваа состојба – забележува државниот секретар. Да не зборуваме за пандемија што ги влоши социјалните и економските нееднаквости, „истакнувајќи ја штетата предизвикана од отсуството или неефикасноста на услугите поврзани со вода кај оние во најголема потреба“.

Во својата порака, Папата преку кардинал Паролин повикува на прекинување на загадувањето на изворите на вода за пиење, морето и реките и да се прекине со начините на живот што не се насочени за општото добро. Во својата порака, тој гледа кон иднината и животот на идните генерации и повикува на започнување на образовен процес кој ќе се сврти кон потрагата по доброто, вистината, убавината, така што ќе ги насочува луѓето во нивниот избор околу трошењето, заштедата и инвестирањето со цел да се „препознае вредноста на водата“.

Значи, наместо да зборуваме за нејзината потрошувачка, треба да зборуваме за нејзината рационална употреба, во согласност со нашите реални потреби и почитување на потребите на другите, рече кардиналот Паролин. „Ако живееме трезвено и ја ставиме солидарноста во центарот на нашите критериуми, ќе ја користиме водата мудро, без да ја трошиме непотребно и ќе можеме да ја споделиме со оние на кои им е најпотребна“, додаде тој.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот