Повеќе од 40 милиони се невидливи робови ширум светот

Повеќе од 40 милиони се невидливи робови ширум светот

Секоја година над 40 милиони лица, меѓу кои се зголемува бројот на жените и децата, се жртви на тешки форми на експлоатација, посебно на присилната проституција и принудната работа.

Во пресрет на Светскиот ден за борба против трговијата со луѓе, кој се одбележува на 8 февруари, Центарот„Пиме“ во Милано, „Каритас Амброзијана“ и невладината организација „Испружени раце“, во соработка со Католичкиот сојуз на италијанскиот печат во Ломбардија – организација со непрофитна цел, организираат средба на тема „Трговијата со луѓето и сериозните прекршувања на човековите права: новите робови на ХХІ век“.

Според организаторите, ова е можност да се размислува за нарушување на економскиот систем кој „ја продлабочува нееднаквоста и придонесува за создавање на услови во кои милиони луѓе ширум светот паѓаат во мрежа на криминалните групи кои тргуваат со нив и ги ставаат во ситуација на вистинско ропство.“

Ќе се дискутира за различните форми на експлоатација – од таа на работното место, што во Италија засегнува 150.000 лица, претежно млади мигранти, до присилната проституција, со која повторно се соочуваат 50-70.000 жени на полуостровот, како и на различни начини експлоатираните малолетни лица.

Кијара Катанео, проект менаџер од „Испружени раце“, вели дека „тешко е да се претстави сликата на тие жртви, кои се разликуваат според возраста, полот и географската припадност. Она што ги обединува сите е нивната ранливост, во смисла дека тие се луѓе принудени да се селат, и кога тие не можат да го сторат тоа по легални патишта, тие се принудени да прибегнат кон нелегални средства и затоа паѓаат во мрежата на трговците.“

Организациите „Пиме,“ „Каритас Амброзијана“ и невладината организација „Испружени раце“, ја пофалија посветеноста на папата Фрањо за борбата против она што тие го нарекува „сурово и безмилосно зло, злосторство против човештвото“ и поради тоа што неодамна ги повика верските водачи во Ватикан за да ги поттикне да ги здружат своите напори за спасување на жртвите.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот