Папата Фрањо се заблагодари за апостолското патување во Словачка

Папата Фрањо се заблагодари за апостолското патување во Словачка

Пред крајот на последната служба од програмата на 34. апостолско патување, папата Фрањо им се заблагодари на Словаците за гостопримството и молитвите.

Светата миса, со која претседаваше папата Фрањо на 15 септември 2021 година во Националниот храм на Пресвета Богородица од седумте таги во Шастин, на која, според локалните власти, присуствуваа околу 60.000 верници, беше последниот јавен настан на папата Фрањо Апостолско патување во Словачка, која стана 54 -та земја што ја посети за време на неговиот понтификат. Затоа, пред да ја заврши евхаристиската служба со негов благослов, Светиот Отец им се обрати на присутните со благодарен збор.

„Време е да се збогувам со вашата земја. За време на оваа евхаристиска служба, му се заблагодарив на Бога што ми даде можност да дојдам кај вас и да бидам поклоник во побожната средина на вашиот народ, заедно прославувајќи го големиот верски и национален празник на Небесната покровителка – Богородица од Тагата“, рече Папата до месниот бискуп, претседателот и владини претставници и сите оние кои соработуваа на различни начини во организацијата, пред се преку молитва, поздравувајќи ги и претставниците на Екуменскиот совет на црквите. „Ве носам сите во моето срце. Ви благодарам на сите! – рече Папата

Откако го даде својот Апостолски Благослов, Светиот Отец се поклони на Пресвета Богородица, молејќи се пред статуата на Дева Марија на Седумте Таги поставена во близина на олтарот. Според обичајот, во спомен на поклонението во Светилиштето на Марија, тој и подари златна роза.

По светата Литургија, Папата замина на меѓународниот аеродром во Братислава, од каде што ќе полета за Рим, каде што пак ќе се одржи прошталната церемонија со учество на шефот на државата.

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот