Папата: Против мафијашкиот менталитет се потребни закони

Папата: Против мафијашкиот менталитет се потребни закони

Папата Фрањо во сабота 16 септември 2023 година на плоштадот Свети Петар се сретна со офицерите и војниците на карабинерите и, поаѓајќи од примерот на Салво Д’Аквист, кој е многу актуелен и денес, ги охрабри да го направат општеството поправедно и похумано.

Во време „загадено“ од индивидуализам и нетрпеливост кон другите, со засилување на бројни облици на насилство и омраза, во време кога е потребна законитост, мисијата на карабинерите го прави општеството поправедно и похумано. Со овие зборови папата Фрањо им оддаде почит на членовите на Карабинерите на италијанската армија, на плоштадот Свети Петар полн со офицери и војници, кои ги прими во аудиенција по повод 80-годишнината од жртвата на Салво Д. „Акисто, вицебригадир со златен медал за воена храброст, кој беше убиен од Германците на 23 септември 1943 година, кој се жртвуваше – потсети Папата – за да спаси невините заложници заробени од нацистичките трупи. Тој е нивен „колега“ од кого треба да се земе пример – напомена Папата – и тоа не заради бесплодни комеморации, туку за да се обнови посветеноста во армијата денес, во служба на доброто и вистината, во служба на општеството. Сведоштвото на Салво Д’Аквиста денес е многу актуелно предупредување и порака полна со силата на љубовта.

Додека живееме во време загадено од индивидуализам и нетрпеливост кон другите, како и од засилување на бројните форми на насилство и омраза што ги гледаме во нашите градови, неговото сведоштво ни дава порака полна со љубов. На вас, кои секојдневно посветено им служите на правдата и законитоста – и колку многу денес е потребна законитоста – би сакал да кажам дека сето тоа ја наоѓа својата причина и крајна цел во љубовта. Правдата, имено, не сака едноставно да наметнува казни за оние што згрешиле, туку да ги обнови луѓето во знак на почит и општото добро.

Поправедно и похумано општество

Карабинерите имаат важна мисија: да го направат општеството поправедно и похумано – истакна Римскиот бискуп и додаде:

Затоа, убаво е за вас да бидете воодушевени луѓе, воодушевени како Салво Д’Аквист; служители на државата и на општото добро, кои се борат против неправдата, ги бранат најслабите и даваат чувство на заштита во нашите градови. Приврзаноста на Италијанците кон вас докажува дека тоа не се само зборови, туку, благодарение на примерот на многумина од вас, е реалност!

Борбата против мафијашкиот менталитет

Пожртвуваност, посветеност, дисциплина, достапност и преданост се карактеристики на карабињерите, оној кој е целосно со тешките ситуации – истакна Папата – кој е повикан да се бори против сите видови незаконитости, против организираниот криминал и против чувството на неказнивост што понекогаш за жал е вкоренет и против мафијашкиот менталитет. Светиот Отец им се заблагодари на оние кои извршуваат истражни задачи за да разоткријата измами, на оние кои работат на места на конфликти и во меѓународни средини, кои стануваат миротворци подавајќи рака на локалното население, а потоа и на сите оние кои ја извршуваат својата служба на улиците на нашите градови и во нашите населби.

Никогаш не се обесхрабрувајте, никогаш не препуштајте се на искушението да мислите дека злото е посилно, дека најлошото никогаш нема да заврши и дека вашата борба е залудна. Гледајќи го Салво Д’Акисто, дозволете да ве поттикне склоноста за добро. И продолжи, ве молам, покажувајте близина со луѓето, кои отсекогаш ја препознавале оваа ваша убава карактеристика.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот