Папата повика да се шири на културата на братство во спортот

Папата повика да се шири на културата на братство во спортот

На Генереланта аудиенција во среда 7 април 2021 година, папата Фрањо ја истакна димензијата на заедништво во спортот и може да поттикне „заеднички и хармоничен дијалог меѓу различните култури и народи“.

Потсетувајќи дека ден претходно, во вторникот, 6 април, е одбележан Меѓународниот ден за спорт за развој и ми прогласен од Обединетите нации. Во апелот Папата на Генералната аудиенција изрази надеж дека иницијативата „повторно ќе го открие искуството на спортот како тимски настан, со цел да се поттикне заеднички и хармоничен дијалог помеѓу различни култури и народи “.

Во тој поглед го поттикнувам Athletica Vaticana  да продолжи со своето посветено ангажирање за ширење на културата на братство во спортот и да посвети големо внимание на најслабите, со што ќе бидеме сведоци на мирот, повика Папата.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот