Папата го прими во аудиенција претседателот на Демократска Република Конго

Папата го прими во аудиенција претседателот на Демократска Република Конго

Папата Фрањо во петок 17 јануари 2020 го прими во аудиенција претседателот на Демократска Република Конго, Феликс Чизекеди. Освен средбата со Папата, претседателот на ДР Конго се сретна и со државнот секретар, кардинал Пиетро Паролин, со кого размени ратификациски инструменти за Рамковниот договор помеѓу Светиот Престол и таа африканска земја

Големо е задоволството за ратификацијата на Рамковниот договор помеѓу Светиот Престол и Демократска Република Конго за прашања од заеднички интерес – истакнато е за време на разговорот во Ватикан, помеѓу папата Фрањо и претседателот на ДР Конго Чизекеди. За време на средбата е истакнат и придонесот на Католичката црква за демократскиот процес, како и за општо добро и целосен развој на земјата, посебно на подрачјето на образованието и здравството – стои во соопштението на Канцеларијата за печат при Светиот Престол.

Освен тоа, станало збор и за актуелната состојба во земјата, со посебен осврт на трпението на населението во источните покраини, поради постојаните вооружени судири и ширењето на вирусот ебола. Исто така истакната е и итната потреба од координација и соработка на национално и меѓународно ниво, со цел заштита на човечкото достоинство и промовирање на цивилизираниот соживот, поаѓајќи од бројните прогонети и бегалци кои се соочуваат со тешка хуманитарна криза – известува Канцеларијата за печат при Светиот Престол.

Ватикан њуз/к.мк

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот