Папата: Борете се никој да не биде дискриминиран од здравствените услуги

Папата: Борете се никој да не биде дискриминиран од здравствените услуги

На средбата со делегацијата на Италијанската федерација на пациенти со ретки болести (UNIAMO), папата Фрањо ги охрабри членовите да продолжат да се залагаат за подобар квалитет на грижа и интеграција на здравствените услуги за болните луѓе

Папата Фрањо во понеделник 13 февруари 2023 година во Ватикан ја прими делегацијата на Италијанската федерација на пациенти со ретки болести (UNIAMO), непрофитна федерација со повеќе од 150 здруженија кои работат заедно на подобрување на животот и грижата на луѓето кои живеат со ретка болест, поддржувајќи ги нивните семејства и застапување за нивните права преку воспоставување мрежи со клучни поддржувачи, вклучително и креатори на политики.

Папата ги истакна вредностите на кои се заснова работата на Федерацијата. Првата вредност се заснова на споделување и е сумирана во мотото Да се обединиме (UNIAMO) – односно здружување преку искуства, сила и надеж.

Придобивки од споделувањето

Папата Фрањо истакна дека споделувањето е неопходно за луѓето кои се погодени од ретка болест и нивните семејства, кои во тие моменти треба да се свртат кон здруженијата и да се поврзат со луѓе кои се соочуваат со истите проблеми, пренесувајќи искуство и знаење за препознавање на симптомите, терапиите и центри за понатамошно лекување.

Меѓутоа, продолжи Светиот Отец, вашето делување станува избор од две причини. Една од причините е сфаќањето дека меѓусебно си помагате и нудите барем моментални привремени решенија. Друга причина, рече тој, е откривањето на задоволството од меѓучовечките односи и придобивките што ги носат новите пријателства. На овој начин помагате заедно да го носите товарот на тешките ситуации.

Борбата против исклученоста

Друга фундаментална вредност што ја спроведува федерацијата UNIAMO е потенцијалот да придонесе за општото добро, а посебно за подобрување на квалитетот на здравствените услуги на национално и локално ниво.

Навистина, истакна папата Фрањо, добрата политика зависи и од придонесот на здруженијата, кои во одредени прашања го имаат потребното знаење и внимание кон луѓето кои можат да бидат запоставени и маргинализирани .

Не станува збор само за барање услуга за одредена категорија, туку за борба за никој да не биде исклучен од здравствената услуга, да не биде дискриминиран или казнет, нагласи Папата, мислејќи и на областите на научно истражување.

Организациите како вашата може да извршат притисок врз нас да ги надминеме националните и производствените бариери за споделување на резултатите од научните истражувања, за да можеме да постигнеме цели кои денес изгледаат многу далечни.

Соработка со институции за општо добро

Папата Фрањо понатаму истакна дека, давајќи им глас на многумина кои не можат сами да зборуваат , здруженијата како UNIAMO не само што имаат потреба од поддршка, туку и даваат важен придонес за јавните институции, нивните професионални контакти и пред сè, тие подготвено работат за општото добро.

Во интеракција со институциите, на различни нивоа, не само што барате, туку и давате: знаење, контакти и пред се луѓе кои можат да подадат рака за општото добро, ако работат во духот на граѓанската служба.

Затоа Папата го заврши обраќањето со охрабрување на присутните да продолжат со својата посветеност и замоли за благословот на Пресвета Богородица да го придружува сите луѓе човек и нивните семејство во борбата против ретките болести.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот