Италијанците имаат најголема доверба во папата Фрањо

Италијанците имаат најголема доверба во папата Фрањо

Според една анкета во Италија, најголемиот број Италијанци имаат најголема доверба во папата Фрањо.

Според една репрезентативното истражување, најголем дел од Италијанците најголема доверба имаат во папата Фрањо. Според ова истражуаање 77 % од испитаниците имаат „многу или многу голема доверба” во поглаварот на Црквата. Како и минатата, така и оваа година папата Фрањо поседува најголема доверба кај Италијанците. За студијата нарачана од италијанскиот весник “Repubblica”, Институтот “Демос” во декември минатата година изврши испитување на 1.211 Италијанци за тоа колку веруваат на здруженијата, институциите или групи. Италијанците имаат голема доверба во силите за јавна безбедност (70 %) и училиштата (53 %).

катнет/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот