Израелските научници со поддршка на загрозените христијани

Израелските научници со поддршка на загрозените христијани

Околу триста израелски научници јавно ја изразија својата поддршка за христијанските заедници во земјата, кои се изложени на сè почести непријателства и напади.

Научниците кои се занимаваат со верски и општествени науки на израелските универзитети и високо образовни институции напишаа отворено писмо во одбрана на христијаните и нивните институции во нивната земја. „Бараме властите итно и одлучно да преземат чекори против одговорните за овие казнени дела и да ги заштитат припадниците на сите вери од омраза, непромисленост и насилство“, се вели во отвореното писмо кое кружи меѓу христијаните во Израел.

Потписниците на писмото укажуваат на почитување на долгата традиција која ги поврзува христијаните со Светата Земја како и со богатото христијанско наследство. „Важно ни е долгогодишното непрекинато присуство на христијаните во Ерусалим и на други места“, се наведува во писмото напишано на осум јазици.

Потписниците се предавачи на бројни универзитети, високо образовани и други научни институции, вклучително и од Музејот на Израел во Ерусалим и универзитетите во Тел Авив, Ерусалим, Бар-Илан и Хаифа. Меѓу потписниците е и историчарот Јиска Харани, добитник на наградата „Mount Zion“ за меѓуверски дијалог.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот