Вести

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Во Рим започна 10. Светска средба на семејства

Десеттата светска средба на семејствата започна во среда, на 22 јуни, во Рим со Фестивал за семејства со учество на папата Фрањо.

Вести Македонија

Најава: Вечер со Богородица и семејствата

Во дворот на парохијата „Раѓање на свети Иван Крстител“ – Струмица во сабота 25 јуни 2022 година со почеток во 20.15 часот ќе се одржи настанот „Вечер со Богородица и

Ватикан Вести

Редовниот состанок на Кардиналскиот совет се одржа преку интернет врска

Јунскиот состанок беше посветен на спроведувањето на новата Апостолска конституција за Римската курија и подготовките за конзисториумот што треба да се одржи кон крајот на август.

Ватикан Вести

Папата: Екуменизмот на заедничкото одење се постигнува со одење, а не само со идеи

Папата Фрањо се сретна со членовите на Меѓународната мешовита комисија за теолошки дијалог меѓу Католичката црква и Источните православни цркви.

Ватикан Вести

Нека се пронајдат патиштата на мирот среде „џунглата на конфликтите“

Папата се обрати до претставници на Унијата на дела за помош на Источните Цркви (ROACO), црковна организација која дава помош и поддршка на христијаните на целиот Блиски Исток. Светиот Отец

Ватикан Вести

Папата: Мафијата победува кога стравот владее со животот

Првите жртви на организираниот криминал се оние последните во општеството, современи робови на кои се гради мафијашки економии, им рече папата Фрањо на учесниците на средбата организирана на поттик на

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Староста е време да се најде сила во слабостите

Постарите луѓе треба да ја прифатат својата слабост за да го следат и да сведочат за Христос, истакна папата Фрањо на катехезата за време на Генералната аудиенција во среда 22

Ватикан Вести

Папата ги охрабри аргентинските мисионери на историско-културниот од

Папата Фрањо испрати видео порака до Фрањевското мисионерско движење (Movimiento Misioneros de Francisco) по повод нивниот историски и културен од „Негро Мануел“ во чест на Богородица од Лухан.

Ватикан Вести

Светска средба на семејства – настан кој ги обединува Рим и светот

Расте исчекувањето за 10. Светската средба на семејствата, која почнува на 22 јуни 2022 година со присуство на Светиот Отец и завршува во недела. Тема на средбата е „Семејната љубов:

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Свет без нуклеарно оружје е неопходен и можен

Папата Фрањо повторно повика за крај на војните и отстранување на причините за конфликтите, одново повторувајќи дека е неморално користењето, па дури и поседувањето нуклеарно оружје. Ова го истакнува Папата