Blog

Врати се на почетна
Вера Духовност

Педесетница – Духовден

Со своето славно Воскресение Исус го исполнил делото кое Отецот му го поверил да го исполни меѓу луѓето. Исполнувајќи ја својата мисија,

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Вештачката интелигенција не смее да спроведува „култура на отфрлање“

Папата Фрањо повтори дека вештачката интелигенција треба да се користи само за доброто на човештвото во своето обраќање. Ова го истакна Папата во сабота 22 јнуи 2024 година пред учесниците

Вера Духовност

Задушница

Светата Црква, Мистично Тело Христово, ја соединува заедницата на светите во три состојби: патувачка Црква (сите христијани кои живеат на земјата), прославена Црква (свети кои се веќе на небото) и

Ватикан Вести

Национален марш за живот. Папата: Се работи за човечко достоинство

Папата Фрањо со порака ги охрабри учесниците на утрешниот марш низ улиците на Рим; Илјадници семејства се подготвени да го повторат своето „не“ на културата на отфрлање. Масимо Гандолфини: Бараме

Ватикан Вести

Папата: Науката нека биде во служба на човекот, а не за негово уништување

Примајќи ги во аудиенција учесниците на конференцијата организирана од ватиканската опсерваторија наречена „Црни дупки, гравитациони бранови и просторно-временски сингуларитети“, во спомен на монсињор Жорж Леметр, папата Фрањо ја истакна теоријата

Ватикан Вести

Претставничката на Светиот Престол повика да се забрани сурогат мајчинство

Подсекретарката на Дикастеријата за мирјани, семејство и заштита на животот го модерираше состанокот посветен на проблемот со сурогат мајчинството, кој се одржа во канцеларијата на ОН во Женева во контекст

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Псалмите ни помагаат да не ја осиромашуваме молитвата сведувајќи ја само на барања

На Генералната аудиенција, папата Фрањо зборуваше за библиските псалми, нарекувајќи ги „песни“ вдахновени од Духот и кои Он ги стави „на усните на Свршеницата“. Понекогаш тие отсликуваат историска ситуација, истакна

Ватикан Вести

Папата: Да ги прифатиме и да ги интегрираме бегалците кои тропаат на нашата врата

Папата Фрањо, во пресрет на Светскиот ден на бегалците, кој го иницираа Обединетите нации, уште еднаш упати апел: „Земјите нека работат на обезбедување хумани услови и да го олеснат процесот

Ватикан Вести

Кардиналски совет: Улогата на жената во Црквата е исто така тема на јунскиот состанок

Советодавното тело кое го основа Папата за да му помага во управувањето со Црквата го одржа својот редовен состанок. Како и на претходните состаноци во април и февруари, улогата на

Ватикан Вести

Дикастеријата за промовирање единство меѓу христијаните објави документ за улогата на Папата

Дикастеријата за промовирање единство меѓу христијаните објави документ за улогата на Папата со наслов „Римски епископ. Примат и синодалност во екуменските дијалози и одговори на енцикликата „Ut unum sint“.