Tag "проповед"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Света Марта: Црвот на љубомора нè наведува да донесуваме лош суд за другите

Зборувајќи на светата Литургија за литургиските читање, папата се осврна на љубомората на царот Саул кон Давид, при што ги предупреди верниците на ‘црвот на љубомората’ поради кој лошо ги

Ватикан Вести

Света Марта: Нашиот однос со Бог е важен за животот

Болестите на душата треба да се лекуваат, а лекот за тоа е барање простување. Тоа го истакна папата Фрањо за време на проповедта на светата Литургија на 17 јануари 2020

Ватикан Вести

Папата: Да се има власт не значи да се заповеда, туку да се биде доследен и да се сведочи

Голема штета прават недоследните христијани кои не сведочат, како и недоследните и шизофренични пастири, кои не сведочат – рече папата Фрањо на светата Литургија во капелата на Домот Света Марта

Ватикан Вести

Папата: Лажливец е оној кој вели дека го сака Бог, а не го сака својот брат

Љубовта е конкретна и се покажува правејќи добро – така папата Фрањо во петок, 10 јануари 2020 година ја започна својата проповед коментирајќи го првото литургиско читање. Рамнодушноста е недостаток

Ватикан Вести

Човек кога не се поклонува на Бог, доведува до обожавање на самиот себе

Проповедта на папата Фрањо за време на светата Литургија на празникот Богојавление на 6 јануари во базиликата свети Петар се однесуваше за смислата и важноста од поклонувањето, Да се поклонуваме

Ватикан Вести

Света Марта: Да му благодариме на Господа за дарот на спасение

Господовата благодат може да промени сè и ние секогаш мора да бидеме подготвени за тоа – истакна папата Фрањо за време на светата Литургија во четврток 19 декември 2019 година,

Ватикан Вести

Папата: Ѓаволот го уништува човекот, затоа што Бог стана еден од нас

Папата Фрањо во вторник 12 ноември 2019 година во проповедта за време на светата Литургија во Домот Света Марта се осврна на првото литургиско читање од Книгата Мудрост Солмонова и

Ватикан Вести

Папа Фрањо: Да се одбие Господовата бесплатност е грев на сите нас

Господ нè повикува на слава која е средба со Него, но поради нашето одбивање ги повикува сиромашните и хромите од плоштадите како би уживале во вечерата која ја подготвил –

Вести Македонија

Бискупот Стојанов одржа проповед пред почетокот на заседанието на Бискупската конференција на БиХ

Пред почетокот на 77. Заседание на Бискупската Конференција на Босна и Херцеговина, епископот Стојанов одржа пригодна проповед за време на светата Литургија

Ватикан Вести

Папа Фрањо: Христовата љубов не е како онаа од сапуница

На утринската света Литургија во Домот Света Марта Папата ги поттикна верниците да ја сфатат нежноста на Божјата љубов во Исус кон секој од нас; само така, рече, навистина ќе