Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Светска средба за семејствата – дар за Црквата веќе 25 години

Даблин е градот кој папата Фрањо го избра за следната Светска средба на семејствата која ќе се одржи од 21 до 26 август на тема „Евангелието за семејството – радост за светот.“

Ватикан Вести

Пејачот Стинг се сретна со папата Фрањо

Славниот британски пејач Стинг во среда 8 август 2018 година, заедно со илјадници други верници присуствуваше на Генералната аудиенција предводена од папата Фрањо.

Ватикан Вести

Божјото спасение влегува преку вратата на слабостите

На Генералната аудиенција на која зборуваше за идолопоклонството, папата Фрањо истакна дека признавањето на сопствените слабости е предуслов за отворање пред Бог и за одбивање на идолот во сопственото срце.

Ватикан Вести

Во пресрет на Синодата за млади

Италијанската епископска конференција ја објави програмата за дводневната средба на Папата со младите од италијанските бискупии, која ќе се одржи на 11 и 12 август. Се очекуваат околу 70.000 млади.

Ватикан Вести

Папата упати телеграма со сочувство до индонезиските власти

Светиот Отец се моли за населението во Индонезија за утеха и сила.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Папата Павле VI многу ја сакаше Црквата

После молитвата Ангел Господов во недела 5 август 2018 година, папата Фрањо се спомна на Павле VI. кој почина пред 40 години. Се сеќаваме на него со голема почит и благодарност.

Ватикан Вести

Папата: Да се верува во Исус за да можеме да правиме дела Божји

Папата Фрањо на плоштадот Свети Петар во Ватикан на 5 август 2018 година пред молитвата Ангел Господов се обрати на собраниот народ и поклоници осврнувајќи се на делот од Евангелието од неделната Литургија.

Ватикан Вести

Развојот на науката на Црквата побудува согласување но и отпор

Во текот на 2000 години историја, Црквата развила наука која своите темели ги има во Светото Писмо, традицијата и живото учителство, и сѐ повеќе расте во интелигенцијата на верата. Веста за промената на Катехизмот на Католичката Црква во врска со смртната казна поттикна жива расправа во целиот свет. Секој развој на науката во историјата на Црквата побудува согласување или конструктивни критики, но и отпор и одбивање. Денес може да го привлечат вниманието некои тврдења од апостолскиот поттик „Amoris laetitia“, или

Ватикан Вести

Папата Фрањо одобри промена на параграфот 2267 од Катехизмот на Црквата

Црквата учи во светлината на Евангелието, дека смртната казна е недозволива затоа што ја загрозува неповредливоста и достоинството на личноста, и одлучно се зазема за нејзино укинување во целиот свет – е новиот текст на параграфот во Катехизмот на Католичката Црква кој зборува за смртната казна.

Ватикан Вести

Папата Фрањо до Исусовците: Важно е да се разберат проблемите на младите

Папата Фрањо на 1 септември 2018 година, пред Генералната аудиенција во Ватикан се сретна со триесетина млади Исусовци кои од 28 јули до 20 август 2018 година учествуваат во Рим на годишната средба на „Европските Исусовци во формација“.