Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Литургиски прослави кои ќе ги предводи Светиот Отец во септември и октомври

Во наредните месеци, Светиот Отец ќе предводи свети Литургии по повод три значајни настани. Во четврток, 23 септември во 17.00 часот, Светиот Отец во базиликата Свети Петар ќе ја предводи Литургијата заедно со членовите на Советот на европските бискупски конференции. Во октомври, по повод Епископската синода, тој најпрво ќе ја предводи светата Литургија во базиликата на 10 октомври во 10.00 часот. Во недела, 17 октомври пак ќе ја предводи светата Литургија 9.00 часот, на која ќе има и епископска хиротонија.

Ватикан Вести

Ангел Господов: Сакаш да бидеш прв? Служи!

Зачудувачка реченица: „Која сака да биде прв, нека биде последен од сите, и на сите – слуга!” (Марко 9,35) Исус ги превртува критериумите на она што навистина е важно. Папата Фрањо во говорот пред молитвата Ангел Господов со народот на 19 септември 2021 година го толкуваше Евангелието за неделната Литургија (Марко 9,37), истакнувајќи дека во Божјите очи големината и успехот се мерат со служењето.

Ватикан Вести

Апели на Папата по молитвата Ангел Господов

По молитвата Ангел Господов во неделата на 19 септември 2021 година папата Фрањо ги спомна жртвите од поплавите во Мексико, се молеше за неправедно затворените и упати поздрав до учесниците на прославата на 175 годишнината од Објавата на Пресвета Богородица во светилиштето La Salette во Франција.

Ватикан Вести

Папата до верниците од Рим: Сериозно сфатете ја синодата

Како што знаете наскоро започнува синодата, одење во кое целата Црква ќе размислува за темата синодална Црква – за заедништвото, учеството и посланието. Многу е важно Римската бискупија да биде одлучна и посветена на тој пат. Тоа се зборовите на папата Фрањо како бискуп на Рим до верниците на неговата бискупија. Се сретна со 400 од нив од разни парохии во салата Павле VI.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Евангелизацијата бара слушање, ентузијазам и креативност

Слушањето, ентузијазмот и креативноста се квалитетите што ги истакна папата Фрањо на средбата со одговорните за катехетските комисии на Епископските конференции на Европа, собрани на состанокот насловен „Катехеза и катехисти за новата евангелизација“ организиран од Папскиот совет за промовирање на новата евангелизација. Катехезата е традиција, истакна Папата, но треба да биде жива, а не историски пронајдок

Ватикан Вести

Папата до постарите свештеници: Староста не е болест, туку привилегија

„Вие не сте само приматели на помош, туку и активни актери во заедницата“, им напиша папата Фрањо на постарите свештеници од италијанскиот регион Ломбардија, кои се собраа со своите бискупи на Денот на братството.

Ватикан Вести

Папата во Ватикан го прими претседателот на Ирска

На средбата е разговарано за миграцијата и заштитата на животната средина во светлината на 26. конференција на ОН за климата, како и ефектите од пандемијата и мировниот процес во земјата.

Колумни

Папата Фрањо нуди нов поглед на исповедта, Света тајна на радоста

Во срцето на простувањето е Бог кој прегрнува, а не попис на гревови и нашата понизност.

Ватикан Вести

Папата до лаичките здруженија: Бидете свесни за апостолската моќ што ја имате

Папата Фрањо во четврток 16 септември 2021 година се сретна со модераторите на лаички здруженија, црковните движења и новите заедници и ги повика да останат надвор од егзистенцијалните периферии, предупредувајќи ги на опасноста од желбата за моќ.

Ватикан Вести

Папата Фрањо ги благослови децата, учесниците на Маршот за прифаќање

Во дворот Свети Дамас во Ватикан се собраа повеќе од 200 деца учесници на иницијативата поврзан со Светскиот ден на мигрантите и бегалците. Папата Фрањо ги повика да останат да си играат и ги благослови.