Вести

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Подарок од Папата – илјадници крстови поделени на плоштадот Свети Петар

Папата за време на молитвата Ангел Господов се осврна на својата вчерашна Апостолска посета на Сицилија, и на верниците на плошадот Свети Петар им подари крст, кои ги поделија монаси,

Ватикан Вести

Папата: За исповедање на верата во Христос потребни се конкретни гестови

Затоа да кажеме дека веруваме во Исус не може да биде само прашање на зборови, потребни се одлуки и конкретни гестови, обележани со љубо кон Бог и ближниот.

Вести Свет

Европските епископи упатија молитва за Европа

Молитва за Европа на европските епископи на пленарната сесија на Советот на европски епископски конференции во Познан.

Вести Свет

Кардинал Бањаско: Црквата не е стручњак за геополитика

На прес конференцијата на завршетокот на пленарната сесија на CCEE во Познан на 15 септември, кардиналот Анџело Бањаско истакна: „Имаме задача да ја држиме будна нашата свест и свеста на

Ватикан Вести

Папата: Не може да се верува во Бог и да се биде мафијаш

На евхаристиското славење во Палермо по повод 25 годишнината од смртта на блажен дон Пино Пуглиси, Папата одлучно ја осуди мафијата.

Вести Свет

Апостолски благослов од папата Фрањо до хрватските семејства

Папата ги поттикнува семејствата да бидат места на заедништво и молитва, вистински училишта на Евангелието и мали домашни цркви, разбудувајќи ја светста за светиот и неповредлив карактер на семејството и

Вести Свет

Прес конференција на монс. Дуарте да Куња

На прес конференцијата одржана на маргините на пленарната сесија на CCEE во Познан поранешниот Генерален секретар на Советот на европските епископски конференции монс. Дуарте да Куња зборуваше за главните прашања

Ватикан Вести

Папата: Со нова евангелизација да се решаваат проблемите на Сицилија

Наспроти големото страдање црковната заедница е жива и пророчка, и бара нови начини како да навестува и да го нуди милосрдието.

Ватикан Вести

Папата ја започна својата посета на Сицилија

Папата Фрањо на 15 септември патува за Сицилија во пасторална посета на Пјаца Армерина и Палермо.