Вести

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Близината на Папата со еквадорското население и молитва за Украина

На крајот од пладневното обраќање на 19 март 2023 година, по молитвата Ангел Господов, папата Фрањо ја изрази својата близина и ги вети своите молитви за населението на Еквадор погодено

Ватикан Вести

Папата: Отворете ги очите и восхитувајте се на Божјите дарови

Во размислувањето пред молитвата Ангел Господов во недела 19 март 2023 година, папата Фрањо зборуваше за настанот опишан во неделното Евангелие во кој главниот лик е човек слеп од раѓање

Ватикан Вести

Папата: Приемот на бегалците го покажува патот за во иднината

Обраќајќи им се на групата бегалци кои пристигнаа во Европа преку проектот „Хуманитарни коридори“, папата Фрањо рече дека иницијативата го пази достоинството на бегалците, ги урива ѕидовите на рамнодушноста и

Ватикан Вести

Исповедта не е човечки суд, туку божествена утешна прегратка

На покорничкото славење во римската црква Santa Maria delle Grazie al Trionfale, во петок попладне на 17 март 2023 година се одржа молитвената иницијатива „24 часа за Господ“ предводена од

Ватикан Вести

Брат Алојз: Екуменизмот во време на војна бара трпение

Во Рим заврши средбата на организаторите на екуменското бдение „Заедно“ што ќе се одржи на 30 септември 2023 година на плоштадот Свети Петар во пресрет на отворањето на XVI Редовното

Ватикан Вести

Папата до будистичките монаси од Тајван: Нека напредува културата на средба

Папата Фрањо во Ватикан прими делегација од стотина членови на Обединетото здружение на хуманистичкиот будизам, заедно со делегат на Католичката црква во Тајван, по повод нивното меѓурелигиско едукативно ходочастие во

Ватикан Вести

Папата го прими либанскиот премиер: Да се гарантира мир и стабилност во целиот регион

Папата Фрањо се сретна со Наџиб Микати, кој исто така беше примен и од кардинал Пиетро Паролин и надбискупот Пол Ричард Галагер; изразена е загриженоста на Светиот Престол поради општествено-економската

Ватикан Вести

Кардинал Паролин: Прекинот на огнот е првиот чекор кон мирот во Украина

На маргините на презентацијата на книгата на отец Антонио Спадаро, државниот секретар на Папата, кардинал Пиетро Паролин, разговара со новинарите и истакна дека Светиот Престол се обидува да ја искористи

Ватикан Вести

Формирана е Комисија за подготовка на Генералното собрание на Епископската синода

Генералниот секретар на Синодата, кардинал Марио Греч, именува седум членови во Комисијата за подготовка на Генералното собрание на Епископската синода, која ќе се одржи во октомври 2023 година.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Христијанинот е понизен апостол

На Генералната аудиенција, папата Фрањо ја продолжи својата катехеза за големата љубов кон евангелизацијата и објасни што значи да се биде ученик денес: свештениците, осветените лица и мирјаните имаат различни