Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата до француските претприемачи: Луѓето се вредноста на работата, а не машините

Во пораката што папата Фрањо ја испрати во понеделник 28 августи 2023 година до лидерите на француските компании, собрани во Париз, а која ја прочита бискупот од Нантер, монсињор Матие

Ватикан Вести

Папата повикува на борба против зависностите кај младите

Папата Фрањо упати порака до учесниците на 60. Меѓународен конгрес на форензичари токсиколози кој се одржува од 27 до 31 август 2023 година во Рим.

Ватикан Вести

Папата до Ученичките на Евхаристискиот Исус: Промовирајте патишта на вклучување

Во салата на Павле VI. Папата се сретна со учесниците на ходочастието од монашката заедница Ученички на Евхаристискиот Исус, по повод стогодишнината од нивното основање, и ги истакна карактеристиките на

Ватикан Вести

Папата до новинарите: Помогнете ми да зборувам за Синодата без слогани

Погледнете ја реалноста на фактите, не дозволувајте говорот на омраза да влијае на вас. Ова се дел од приоритетите кон кои папата Фрањо го насочи светот на информациите за време

Ватикан Вести

Папата Фрањо до младите Руси: Бидете творци на мирот среде конфликтот

Во петок 25 август 2023 година, папата Фрањо преку видео врска говореше на прославата на Денот на руската младина, кој беше отворен пред три дена во Санкт Петербург. Тој ги

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Среќен сум што ќе ја посетам Монголија како брат на сите

Во поздравите по молитвата Ангел Господов, папата Фрањо зборуваше за своето патување во Монголија, кое ќе го започне во четврток. Тоа е, како што рече, многу посакувана посета која ќе

Ватикан Вести

Папата моли за жртвите од пожарот во Грција и за страдањата на Украинците

По молитвата Ангел Господов во недела 27 август 2023 година, Светиот Отец конкретно спомна две земји: едната уништена од пожари, а другата од војна. Потсетувајќи се на денешниот спомен ден

Ватикан Вести

Ангел Господов: Христос не е сеќавање на минатото, тој е жив и оди со нас

Не е историска личност, туку Бог на сегашноста; така папата Фрањо го коментираше делот од Евангелието според Матеј, во кој Исус ги прашува своите ученици што мислат луѓето за него,

Ватикан Вести

Папата Фрањо се сретна со претседателката на Унгарија

Војната во Украина, семејните и христијанските вредности, верската слобода и прогонството, беа во центарот на последната средба на папата Фрањо со претседателката на Република Унгарија, г-ѓа Каталин Новак, во петок

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Нека заврши бесмислената војна против созданието“

Во пораката за овогодинешниот Светски ден на молитва за зачувување на созданието, папата Фрањо меѓу другото повикува да се стави крај на фосилното доба