Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Одбележување на пет годишнината од објавувањето на енцикликата „Лаудато Си“

Папата Фрањо на 17 мај 2020 на молитвата Ангел Господов го најави почетокот на Седимицата на „Лаудато Си, во која ќе се одбележи пет годишнината од излегувањето на неговата енциклика

Ватикан Вести

 Од целиот свет доаѓа благодарност за директниот пренос на утринските Литургии на Папата

Директниот пренос од утринските Литургиски славења на папата Фрањо привлече големо внимание, не само во Италија, туку и во целиот свет.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Молитвата ја отвора вратата на надежта

На третата Генерална аудиенција посветена на молитвата папата Фрањо истакна дека таинството на создаденото во нас треба да поттикне благодарност, едноставно затоа што постоиме. Мажите и жените кои молат веруваат

Ватикан Вести

Базиликата Свети Петар повторно отворена за верниците

По 68 дена, односно по скоро десет недели вратата на базиликата Свети Петар во Ватикан повторно е отворена и првите верници на 18 мај влегоа и учествуваа на светата Литургија

Ватикан Вести

Папата упати порака до младите Полјаци на 100 роденден на свети Иван Павле II

Папата Фрањо преку видео порака до младите во Краков, по повод одбележувањето на стота годишнина од раѓањето на Карол Војтила, светиот Иван Павле II им порача дека тој е Божјиот

Ватикан Вести

Папата Фрањо го благослови новиот Институт за култура Свети Иван Павле II

Папата Фрањо на 18 мај испрати писмо со благослов на новоформираниот Институт за култура Свети Иван Павле II. на Папскиот универзитет Свети Тома Аквински.

Ватикан Вести

 Папата: Иван Павле II – човек на молитва, близина, праведност и милосрдие

Папата Фрањо светата Литургија, на 18 мај 2020 година ја служеше во базиликата Свети Петар, во капелата каде што се наоѓа гробот на светиот Иван Павле II, на 100 годишнина

Ватикан Вести

Папата се молеше за луѓето кои се грижат за хигиената во болниците и јавните површини

Да се молиме денес за многумина кои ги чистат болниците, патиштат,а кои ги празнат кантите и го носат ѓубрето од куќите. Тоа е работа која никој не ја гледа, но

Ватикан Вести

Царице небесна: Светиот Дух го преобразува нашето срце и го отвора за вистината и љубовта

За да им помогне на учениците да одат по тој пат, Исус им ветува дека ќе го помоли Отецот да испрати „друг Бранител’, односно Утешителот, кој ќе го земе неговото

Ватикан Вести

 Папа: Да се молиме заедно како браќа Бог да нè ослободи од сите пандемии

На Литургијата во Домот „Света Марта“ на 14 мај 2020 година папата Фрањо потсети на Денот за молитва до Господ за завршеток на пандемијата од коронавирусот, кој го поттикна Високиот