Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан Вести

 Молитвата го сее животот и ја отвора вратата кон Бог

Папата Фрањо на Генералната аудиенција говореше за молитвата на праведниците и потсетувајќи се на првите поглавја од Прва Книга Мојсеева (Битие) истакна, додека злото во светот постојано и брзо се

Ватикан Вести

 Папата Фрањо на Духовден ќе ја слави Литургијата во капелата на Пресветата Олтарска Тајна

На празникот Духовден во недела, 31 мај во 10.00 часот папата Фрањо ќе служи света Литургија во капелата на Пресветата Олтарска Тајна во базиликата на Свети Петар.

Ватикан Вести

Папата со нетрпение очекува да се направи нешто повеќе за екуменизмот

По дваесет и пет години од објавувањето на енцикликата „Ut unum sint“ папата Фрањо му напиша писмо на кардинал Курт Кох, претседател на Папскиот совет за промовирање единство меѓу христијаните.

Ватикан Вести

Дали молитвата на папата Фрањо придонесе за запирање на коронавирусот?

Последните неколку месеци Италија презема екстремни мерки за спречување на ширењето на коронавирусот.

Ватикан Вести

Папата повторно го повикува целиот свет на молитва за жртвите од коронавирусот

Канцеларијата за печат на Светиот Престол во вторникот на 26 мај 2020 година, објави дека папата Фрањо во сабота во пресрет на Духовден 30 мај во 17.30 часот пред пештерата

Ватикан Вести

Ватиканските музеи наскоро ќе бидат отворени за посетителите

Канцеларијата за печат при Светиот Престол објави на 23 мај дека Ватиканските музеи повторно ќе се отворат за посетители во понеделник на 1 јуни, заинтересираните во јуни повторно ќе можат

Ватикан Вести

Царице небесна: Пораката за спасение подразбира должност за сведочење

Денес во Италија и во некои други земи се слави празникот Вознесение Господово – рече папата Фрањо во недела 24 мај пред молитвата Царице небесна, која ја молеше од библиотеката

Ватикан Вести

Папата Фрањо на младите спортисти: Спортот треба да биде мост на мирот

Папата Фрањо на 20 мај 2020 година на првата аудиенција после неколку месеци, ги прими младите спортисти, извести Канцеларијата за печат на Светиот Престол.

Ватикан Вести

Папата продолжува со реформите во Управата за добра на Светиот Престол

Папата Фрањо во среда 20 мај направи нов чекор во реорганизација на Управата за добра при Светиот Престол (АПСА), одредувајќи Центарот за обработка на податоци повеќе да не биде во

Ватикан Вести

Објавена книга со мисли на папата Фрањо за живот после пандемијата

Ватиканската издавачка куќа (LEV) ја објави книгата „Живот после пандемијата“ со осум текста од папата Фрањо, односно неговите говори и пораки во периодот од 27 март до 22 април, во