Дали навистина ни треба уште една Нова година?

Дали навистина ни треба уште една Нова година?

Малкумина ќе ја паметат 2020 година по убави спомени, малкумина ќе се соочат во 2021 година без некоја вознемиреност. И двете позиции се разбирливи, можеби дури и неизбежни. Но, како еден Христов ученик, кој ја преживеал бурата во 2020 година, се соочува со тајните од 2021 година? Па, има неколку грешки што треба да се избегнат. На пример, прекумерен оптимизам во комбинација со самодоверба: „Не грижи се! Само знам дека сè ќе биде добро!“ Тоа веројатно само би ме испровоцирало на вербална злоупотреба или уште полошо, пишува Роберт МекТигу. Од друга страна, постои потемна опција, пат кој повеќе одговара на мојот високо развиен меланхоличен темперамент, а тоа е мрачен очај: „Осудени сме! Ќе се влоши пред да се влоши! Божјиот суд е врз нас! Да се молиме за брза и милостива смрт за да не им завидуваме на мртвите“. Овој заслепувачки одговор на темнината (вистинска и замислена темнина) го блокира патот на благодатта и ги попречува сите природни крепости. Луѓето кои ги сакаат своите деца ќе се воздржат да не појдат во овој правец.

Ако сакате да го насмеете Бог, кажете му ги вашите планови!

Тогаш, што треба да правиме ние Христови ученици со оглед на крајот на една година и почетокот на друга? Запомнете ја старата шега: „Ако сакате да го насмеете Бог, кажете му ги вашите планови!“ Во таа изјава има многу мудрост, но и неколку зрна отров. Мудроста лежи во признавањето дека Божјото знаење, добрина и моќ бесконечно ги надминуваат нашите, и ние едноставно не сме способни да го обликуваме светот според нашето знаење, вдахновенија и склоности. Како што стареам, зад себе ги гледам урнатините на толку многу мои планови и одлуки. Животот повеќе пати ме потсетуваше дека е многу поголем од мене. Не сакам со тоа да кажеме дека едноставно треба да се откажеме и да дозволиме да не однесе плимата.

Да ја исполниме нашата должност

Наместо тоа, ќе ве посоветувам да направиме нешто што е истовремено скромно и смело: исполнете ја вашата должност. Да ги исполниме нашите обврски и ветувања. На пример: На светата Литургија ќе доаѓам точно на време; ќе одговорам на е-пошта, телефонски повици и ќе ги платам сметки; Ќе управувам со своето време, енергија и сила во светло на она што Господ и моите соседи го очекуваат од мене. Слаб и ограничен колку што сум, ќе изберам да се однесувам како оној што живее во несигурен свет и кој е сигурен дека на крајот од неговите денови ќе мора да се соочи со Бога. Кога сум збунет, обесхрабрен, исплашен, искушуван или болки, ќе прашам: „Што добро можам да направам сега?“ И, ако тоа не ми успее, ќе се запрашам: „Што добро сега можам да направам за да му докажам на Бога дека сум благодарен за сите негови благодати и благослови?“

Не знам што ми подготвува 2021 година. Се соочувам со непознатото, но со доверба и сигурност дека верниот Бог ќе ни обезбедува само она што е потребно за нашето спасение. И, ако Бог го побара моето мислење, ќе му кажам дека многу би сакал 2021 година да биде подобра од 2020 година.

Алатеија/к.мк

Категорија: Вера, Духовност
Ознаки Нова година

За авторот