Tag "љубов"

Врати се на почетна
Размислување Сведоштва Свет

Мајка Тереза: Не свртувајте им грб на сиромашните

„Тоа е она што го сакам од вас: Љубете ги сирмашните и не им свртувајте грб, бидејќи ако на нив им свртете грб, сте го свртеле на Исус. Тој самиот

Сведоштва Свет

Мајка Тереза: Нашите сиромашни се посебни луѓе

„Нашите сиромашни се посебни луѓе и тие заслужуваат љубов. На нив не им е потребно нашето сожалување, нашите симпатии, тие имаат потреба од нашата љубов, која ги разбира.

Размислување Свет

Мајка Тереза за љубовта во семејството

Едно срце во Божјото срце Затоа ќе го остави човекот таткото свој и мајката своја и ќе се прилепи кон жената своја; и обата ќе бидат едно тело (1 Мојсеева

Размислување Свет

Мајка Тереза за љубовта и сиромаштвото

„Мислам дека денес светот целиот е свртен наопаку и има толку многу страдања, бидејќи има многу малку љубов во домовите и семејниот живот. Немаме време за нашите деца, немаме време

духовнитекстови Размислување Свет

Пресвета Троица

Исус им рече на своите апостоли: „Имам уште многу да ви кажувам, но сега не можете да носите. А кога ќе дојде Тој, Духот на вистината, ќе ве упати во

духовнитекстови Размислување Свет

Педесетницата – благодарност за создаденото

За празникот на Светиот Дух и неговото делување, ќе се послужиме со Трактат на Јозеф Рацингер, од книгата „Барајте ги небесните работи.

Свет

Шеснаесет критериуми за разликување на вистинската љубов од заљубеноста

Како да се препознае вистинската љубов? Дон Дамир Стојиќ даде 16 критериуми според кои можеме да разликуваме вистинска љубов од заљубеност или дури занес.

Ватикан

Папата Фрањо: Да се грижиме со љубов за болните

„Да Му се доверите на милосрдниот Исус, како Марија: Што ќе ви рече, направете го“, тоа е темата на пораката на папата Фрањо за 24-от Светски ден на болните, објавена,

Размислување Свет

На денешен ден е родена Мајка Тереза

Мајка Тереза е родена е на 26 август 1910 година во Скопје во семејство Бојаџиу како последна од трите деца. Имала само еден ден и била крстена како Агнес Гонџа

Ватикан

Папата: Војната може да се победи само со невојување

„Има само еден начин да се победи војната: со невојување“. Ова го истакна папата Фрањо во директната врска со радиото на парохијата „Богородица Кармeлска“