Tag "љубов"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Христос Цар на Вселената

„Во оваа време Пилат го повика Исуса и Му рече: »Ти ли си Царот Јудејски?« Исус му одговори: »Сам ли го зборуваш тоа или други ти кажаа за Мене?«

Размислување Свет

Мала Богородица – Раѓањето на Пресвета Богородица

Литургијата нѐ повикува да го молиме Бога за да празникот на Раѓањето на Богородица нѐ направи да растеме во мирот. Всушност тоа е празник кој што треба да го зголеми

Размислување Сведоштва Свет

Мајка Тереза: Да се сакаат оние кои ни се блиски

Лесно е да се сакаат луѓето кои се далеку, но не секогаш е така лесно да се сакаат оние кои живеат со нас или се блиску до нас. Не се

Размислување Сведоштва Свет

Мајка Тереза за крикот на неродните деца

„Најголем уништувач на мирот денес е крикот на невиното, нероденото дете. Кога една мајка во својата утроба го убива своето дете, кое поголемо злосторство уште постои

Размислување Сведоштва Свет

Мајка Тереза: Не свртувајте им грб на сиромашните

„Тоа е она што го сакам од вас: Љубете ги сирмашните и не им свртувајте грб, бидејќи ако на нив им свртете грб, сте го свртеле на Исус. Тој самиот

Сведоштва Свет

Мајка Тереза: Нашите сиромашни се посебни луѓе

„Нашите сиромашни се посебни луѓе и тие заслужуваат љубов. На нив не им е потребно нашето сожалување, нашите симпатии, тие имаат потреба од нашата љубов, која ги разбира.

Размислување Свет

Мајка Тереза за љубовта во семејството

Едно срце во Божјото срце Затоа ќе го остави човекот таткото свој и мајката своја и ќе се прилепи кон жената своја; и обата ќе бидат едно тело (1 Мојсеева

Размислување Свет

Мајка Тереза за љубовта и сиромаштвото

„Мислам дека денес светот целиот е свртен наопаку и има толку многу страдања, бидејќи има многу малку љубов во домовите и семејниот живот. Немаме време за нашите деца, немаме време

духовнитекстови Размислување Свет

Пресвета Троица

Исус им рече на своите апостоли: „Имам уште многу да ви кажувам, но сега не можете да носите. А кога ќе дојде Тој, Духот на вистината, ќе ве упати во