Tag "црква"

Врати се на почетна
Свет

Во Египет започнува градењето на црквата во чест на коптските маченици

После почетните потешкотии поврзани со недостаток на потребна дозвола, во Египет конечно започнува изградбата на црквата во чест на 21 коптски христијанин кои на почетокот на годината

Ватикан

Второ генерално собрание на Епископската Синода

На второто генерално собрание на Епископската Синода на 5 октомври, се расправаше за темите од првиот дел од работниот документ Instrumentum laboris.

Ватикан

Некои основни факти за Епископската синода

Во пресрет на престојната редовна синода за семејството добро е да се потсетиме на некои основни факти за Епископската синода и улогата на Папата во таа средба. Епископската синода е

Свет

Индија: Очекувањата на Црквата од Епископската синода

Пасторалните предизвици наметнати од мешовитите бракови; пасторалната грижа за оние кои се оддалечиле од верскиот живот; негативното влијание на медиумите и новите информациски технологии во семејството;

Ватикан

Папата Фрањо: Нашата револуција е нежноста и радоста

 „Повикани сме да излеземе од нашиот дом. Генерација по генерација, ден по ден, сме повикани да ја обновиме нашата вера. Повикани сме да ја живееме револуцијата на нежноста“.

Ватикан

Папата до посветените лица: Бидете сиромашни и простувајте

На Вечерната молитва и на средбата со кубанските свештеници, монаси, монахињи и семинаристи во катедралата во Хавана, папата Фрањо на 20 септември ги поттикна да бидат „сиромашна Црква“

Ватикан

Црквата го покажува своето мајчинство во понизноста

Мајка Марија и мајката Црква знаат нежно да ги прегрнат своите деца. Да размислуваш за Црквата без мајчинството значи да размилуваш за круто здружение, здружение без човечка топлина – за

Свет

Во Куба се гради првата Католичка црква по револуцијата

Во Куба започна изградбата на првата католичка црква после револуцијата во 1959 година. Имено властите дозволија изградба на црква посветена на свети Иван Павле II во Бахија, населба во Хавана.

Ватикан

Папата: Црквата е отворен дом на Отецот

Крстените луѓе кои по неуспешниот светотаински брак во новата врска не се исклучени од Црквата, туку и понатаму се дел од Црквата – истакна папата Фрањо на Генералната аудиенција во

Колумни Свет

Европа сака кратко, но мрачно задоволство

Статистиката од март ова година (2015) говори дека во САД на секоја 30-та секунда се врши по еден абортус. За еден час 120, за еден ден 2.899 и во годината