Tag "Сретение Господово"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Посветениот живот не е преживување, туку нов живот

На 2 февруари папата Фрањо го предводеше литургиското славење по повод празникот Сретение Господово кога се одбележува и Денот на посветениот живот и потсети на значењето на Господовиот повик.

Вера Духовност

Сретение Господово

Денес Црквата го слави празникот Очистување на Пресвета Богородица, кој од христијанскиот исток е наречен Сретение Господово.

Вера Духовност

Сретение Господово

Празникот Сретение, кој се празнува на 2 февруари (15 февуари според јулијанскиот календар)

Ватикан Вести

Папата до монасите и монахињите: Чувајте се од искушението „преживување“

Искушението кое посветениот живот може да го направи бесплоден е искушението на „преживување“

Ватикан

Богопосветените лица се конкретен знак за Божјата близина

На 2 јануари, денот кога Црквата го слави празникот Сретение Господов воедно се слави и Денот на Богопосветениот живот. Оваа година, празникот се совпаѓа со затворање