Tag "сиромашни"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата на вечера со сиромашните во чест на кардинал Крајевски

Новоименуваниот кардинал Конрад Крајевски, Папскиот делител на милостина, на 29 јуни 2018 годоина на вечера повика 280 сиромашни и на тој начин го прослави своето именување за кардинал, кое го

Ватикан Вести

Порака на папата Фрањо за вториот Светски ден на сиромашните

На сиромашните не им е потребен протогонизам, туку љубов која знае да се сокрие и да го заборави направеното добро – истакна папата фрањо во пораката за следниот Светски ден

Вести Македонија

Директорот на Македонски Каритас го посети Црвен Крст – Битола

На 18 мај 2018 година директорот на Македонски Каритас и парох во црквата „Пресвето Срце Исусово“ во Битола, дон Паво Шекерија и настојателката

Вера Сведоштва

Пензионерка со големо срце: Собира храна за најсиромашните

Пензионерката Марта од Италија секојдневно ги пребарува контејнерите пред супермаркетите како би им помогнала на најсиромашните во нејзиниот град.

Ватикан Вести

Папата ги покани луѓето во потреба на циркуска претстава

На 11 јануари оваа година. Папата Фрањо, со помош на Апостолската Покорничара

Ватикан Вести

Прв светски ден на сиромашните

Следната недела, 19 ноември 2017 година, ќе се одбележи Првиот светски ден на сиромашните кој го воспостави папата Фрањо, повикувајќи ја со тоа целата христијанска заедница да пружи рака на

Ватикан Колумни

Делата кон сиромашните се „икона на Црквата“

Светски ден на сиромашни, преноќишта, перални за бездомници и бесплатни оброци. Ова се само некои од гестовите „кон последните“, кои го карактеризираат четиригодишниот понтификат на папата Фрањо.

Ватикан Вести

Преку Твитер Папата повика да ги прифатиме отфрлените

Светиот Отец последните денови своите пораки нa твитер ги посвети на социјалните прашања.

Ватикан Вести

(Видео) Објавена молитвената накана за февруари

Молитвената накана на папата Фрањо за месец февруари 2017 гласи: „ Да се молиме за оние кои се во

Ватикан

Папата: Милост е да видиш сиромашен кој чука на нашата врата

Вистинската вера вклучува свест за сиромашните кои се покрај нас. Во нив Исус чука на вратата на нашето срце – истакна папата Фрањо на светата Литургија