Tag "Сирија"

Врати се на почетна
Ватикан

Војната е мајка на секое сиромаштво

Војната е мајка на секое сиромаштво, голем ограбувач на човечките животи и души – со овој твит објавен на профилот @Pontifex, Светиот Отец повторно го предупредува светот на главниот извор

Свет

Заедницата на Свети Егидиј предлага отворање хуманитарни коридори за бегалци

Жално е да се потврди дека Европа и целата меѓународна заедница не успеваат да го запрат исчезнувањето на цели семејства во Средоземното море.

Свет

Калдејскиот бискуп за рушењето на манастирот во Сирија

Со уништувањето на католичкиот манастир Мар Елијан од петтиот век, т.н. Исламска држава сакаше да испрати порака за „насилство и нетолеранција“ и да ги поттикне христијаните да ја напуштат Сирија

Ватикан

Папскиот совет ‘Кор Унум’ помага во сириско-ирачката криза

Папата Фрањо и понатаму го поттикнува Папскиот совет ‘Кор Унум’ да обрне посебно внимание кон последните, најсиромашните и заборавените.

Ватикан

Апел на Папата за ослободување на сите киднапирани во Сирија

Во пладневниот говор во недела 26 јули одржан на плоштадот Свети Петар папата Фрањо спомна за сирискиот народ измачен од конфликтот на кој не му се гледа крајот. Посебно повторно

Свет

Светиот Престол за Блискиот Исток: Да не стоиме и да гледаме

Да не ја гледаме немоќно кризата на Бислиот Исток; да работиме обединети за мирно решение на конфликтите – поттикна надбискупот Бернардито Ауза, постојан набљудувач на Светиот Престол при ОН,

Сведоштва

Песната за Христос му го спаси животот

Човечките мисли не се Божји мисли и човечките патишта не се Божји патишта, вели библиската мудрост, а за тоа докажува сведоштвото на кармелиќанецот Давид Џонсон од Америка.

Македонија

Македонски Каритас помага на бегалците

На 19 јуни 2015 година вработените во Македонски Каритас го посетија Куманово и пред џамијата заедно со верниците католици од Куманово делеа храна, облека и обувки

Ватикан

Папата се сретна со Владимир Путин

Папата Фрањо во среда 10 јуни го прими во аудиенција во Ватикан, рускиот претседател Владимир Путин. „Средбата од приватен карактер се одржа во Апостолската

Ватикан

Прогонетите христијани – колективен неуспех на ОН

Во петокот, на 17 април, во Њујорк во организација на Обединетите Нации, беше одржана конференција на темата: „Прогонството на христијаните на светско ниво