Tag "Сирија"

Врати се на почетна
Свет

Во Алепо останале само најсиромашните христијански семејства

„Во Алепо останале само најсиромашните христијански семејства, бидејќи немаат можност да ја напуштат земјата. Малата помош не може да ги задоволи потребите на нашите браќа и сестри“.

Свет

Отец Мурад: Моето заробеништво е повторно раѓање

Кога бев заробен, со врзани раце и со врзани очи, за чудење си велев: Одам кон слободата. Затворот беше за мене како едно ново раѓање.

Ватикан

Папата: Поддршка и солидарност за Калдејската црква

Светиот Отец на 26 октомври ги прими во аудиенција членовите на Синодата на Калдејската црква, искажувајќи им ја при тоа на верниците и на сите жители како што се изрази

Свет

Отец Мурад е ослободен од заробеништво

Сирискиот свештеник о. Жак Мурад е ослободен откако пред пет месеци беше заробен од т.н. Исламска држава, а во недела 11 октомври 2015 година ја служеше и својата прва Литургија

Ватикан

Ватиканската парохија Света Ана прими бегалско семејство

Пред неколку дена парохијата Свети Ана во Ватикан прими едно бегалско семејство: татко, мајка и две деца. Сиријското католичко семејство, од мелкитски обред, живеело во Дамaск,

Ватикан

Војната е мајка на секое сиромаштво

Војната е мајка на секое сиромаштво, голем ограбувач на човечките животи и души – со овој твит објавен на профилот @Pontifex, Светиот Отец повторно го предупредува светот на главниот извор

Свет

Заедницата на Свети Егидиј предлага отворање хуманитарни коридори за бегалци

Жално е да се потврди дека Европа и целата меѓународна заедница не успеваат да го запрат исчезнувањето на цели семејства во Средоземното море.

Свет

Калдејскиот бискуп за рушењето на манастирот во Сирија

Со уништувањето на католичкиот манастир Мар Елијан од петтиот век, т.н. Исламска држава сакаше да испрати порака за „насилство и нетолеранција“ и да ги поттикне христијаните да ја напуштат Сирија

Ватикан

Папскиот совет ‘Кор Унум’ помага во сириско-ирачката криза

Папата Фрањо и понатаму го поттикнува Папскиот совет ‘Кор Унум’ да обрне посебно внимание кон последните, најсиромашните и заборавените.

Ватикан

Апел на Папата за ослободување на сите киднапирани во Сирија

Во пладневниот говор во недела 26 јули одржан на плоштадот Свети Петар папата Фрањо спомна за сирискиот народ измачен од конфликтот на кој не му се гледа крајот. Посебно повторно