Tag "синода"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Не се доведува во прашање науката на Црквата

На почетокот на третото генерално собрание, папата Фрањо одржа краток говор, истакнувајќи дека актуелната редовна Епископска Синода е во контекст со минатогодишната вонреднаи дека постојат

Ватикан

Второ генерално собрание на Епископската Синода

На второто генерално собрание на Епископската Синода на 5 октомври, се расправаше за темите од првиот дел од работниот документ Instrumentum laboris.

Ватикан

Кардинал Ердо: Црквата е сведок на Божјото милосрдие

По воведното обраќање на папата Фрањо при отворањето на Епископската синодата, работниот дел продолжи со извештај на кардиналот Петер Ердо, главен известувач на Синодата.

Ватикан

Папата: Црквата не го заборава ранетото човештво

Црквата ги брани основните вредности, без да го заборави ранетото човештво: ова накратко е пораката содржана во проповедта на папата Фрањо за време на литургијата на отворањето на XIV редовна

Ватикан

Папата со семејствата на бдение пред почетокот на синодата

Во недела, на 4 октомври, во 10 часот наутро во ватиканската базилика, папата ја предводеше воведната миса на почетокот на синодата. А, пак во саботата вечер,

Ватикан

Епископска Синода: Новини во работата

Повеќе простор за дискусии во мали работни групи, чии извештаи ќе бидат објавени. Ова е една од новините за претстојната Синода на епископите посветена на семејството.

Ватикан

Брифинг на Папата при неговото враќање од Латинска Америка

Грција, верската слобода, кризата на семејството, поддршката на народните движења, новиот колонијализам и „посредувањето меѓу Куба и САД,

Ватикан

На литургијата со Папата во Гуајакил над милион верници

Помош на општеството за семејството не е „форма на милостина, туку вистински социјален долг“ кон една институција во која се учи на љубов, на служење, на помош.

Ватикан

Синодата не може да ја промени црковната наука за бракот

Епископската синода не може да ја промени црковната наука за бракот и семејството „бидејќи таа е заснована на Христовата наука“ – рече кардинал Џорџ Пел префект на Секретаријатот за економија

Ватикан

Папата повика на молитва за следната синода

На Генералната аудинција, папата Фрањо на собраните верници ги повика на молитва за текот и успехот за претстојната синода за семејство, која ќе се одржи во октомври.