Tag "семејство"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата ја поддржа Црквата во Мексико во борбата за семејството

Папата Фрањо на крајот од молитвата Ангел Господов на 25 септември 2016 година ги поддржа мексиканските епископи и напорите на Црквата и тамошното општество во борбата за благосостојбата на семејството

духовнитекстови Размислување

Повикот за семејство и умртвувањето

„Кој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, и нека го земе крстот свој и нека оди по Мене. Зашто кој сака да ја спаси душата, ќе

Размислување Свет

Мајка Тереза за љубовта во семејството

Едно срце во Божјото срце Затоа ќе го остави човекот таткото свој и мајката своја и ќе се прилепи кон жената своја; и обата ќе бидат едно тело (1 Мојсеева

Ватикан

Основан нов дикастериј за лаици, семејство и живот

Папата Фрањо на 17 август 2016 година објави Моту проприо Sedula Mater, Грижлива мајка, со кој официјално го основа новиот Дикастериј за лаици, семејство и живот.

Размислување Сведоштва Свет

Да се истрае во себедарувањето

Велат дека е тешко денес да се основа семејство. И навистина не е лесно. Не е лесно да се истрае во себедарувањето, ставајќи ги своите желби и потреби во позадина

Ватикан

Папата го одобри статутот на новата Конгрегација за лаици, семејство и живот

Папата Фрањо, по предлог на Советот на кардиналите, го одобри (до усвојувањето на соодветниот закон) статутот на новата Конгрегација за лаици, семејство и живот. Таа од први септември 2016 година

Ватикан

Интервју на Папата за францускиот весник La Croix

Да, Европа има христијански корени и на нас христијаните е одговорноста тие корени да ги залеваме. Но, тоа мора да биде во духот на служењето, како она во обредот миење

Свет

Африканските епископи поттикнуваат младите да не губат надеж

Несигурноста, тероризмот, прогонствата врз христијаните, миграциските феномени, корупцијата и лошото управување, манипулацијата на Уставот

Македонија

Денови на семејството во Петралинци

Под мотото „На семејството му е потребна парохијата, на парохијата и е потребно семејството“ во католичката парохија Свети Кирил и Методиј во Петралинци од 25 до 28 февруари